avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta de venit sau fisa fiscala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta de venit sau fisa fiscala?

Buna ziua,

Am fost concediata in data de 02.04.2012 si am beneficiat de ajutor de somaj. Acum 2 zile am primit de la fostul angajator o adeverinta de venit pe perioada de timp cat am fost angajata lor. Pana cum stiam ca trebuia completata o fisa fiscala; de ce nu am primit de la angajator fisa fiscala ci doar adeverinta devenit? Ce ar trebui sa fac eu cu aceasta adeverinta? Trebuie sa completez eu o astfel de fisa? Ca pana acum o facea angajatorul. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 5 Iunie 2013
Fisele fiscale nu se mai fac incepand cu anul 2012, in locul lor se fac adeverinte.
Pastrati adeverinta originala cu grija, va poate folosi la dovedirea vechimii in munca la alt loc de munca, la depunerea dosarului de pensie cand va fi cazul.
Fisele fiscale au fost eliminate de la 1 ianuarie 2012, astfel incat, pentru veniturile realizate dupa aceasta data, angajatorii nu mai obligatia sa completeze si sa depuna copii dupa aceste documente la organele fiscale. Totusi, in locul fiselor fiscale, a fost introdusa o noua obligatie declarativa pe care platitorii de venituri vor trebui sa o indeplineasca anual, pana la finalul lunii februarie.
Eliminarea fiselor fiscale este prevazuta in OG 30/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal in luna septembrie a anului trecut.

Printre altele, OG 30/2011 a reformulat art. 59 din Codul Fiscal referitor la fisele fiscale. In vechea forma, acest articol stabilea ca informatiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii se cuprind in fisele fiscale, iar platitorul de venituri are obligatia sa completeze aceste formulare pe intreaga durata de efectuare a platii salariilor si sa le pastreze pe intreaga durata a angajarii. Copii dupa fisele fiscale trebuiau depuse la organul fiscal competent, pentru fiecare an, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat.

Insa, odata cu modificarea art. 59 prin OG 30/2011, angajatorii nu mai obligatia sa completeze si sa depuna fisele fiscale. Prevederea se aplica incepand din 1 ianuarie 2012 pentru drepturile salariale si asimilate salariilor dupa aceasta data.

Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fise fiscale 2012 maneasorinflorin maneasorinflorin va rog sa-mi spuneti daca se mai depun sau nu fisele fiscale aferente anului 2012 la ANAF pana la sfarsitul lunii februarie si daca nu cu ce au fost ... (vezi toată discuția)
Fisa fiscala florinel40 florinel40 am 3 ani de cand lucrez la firma x .patronul este obligat sa-mi trimita fisa fiscala an de an (vezi toată discuția)
Fisa fiscala Stefan Banica Stefan Banica Buna ziua. Sotia mea este angajata la stat insa in luna decembrie 2010 a lucrat intr-o farmacie privata cu contract de colaborare doar in aceasta luna. Ce ... (vezi toată discuția)