avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz la locul de munca

Buna seara,

Ma numesc Cristi C. si sunt asistent de vanzari in cadrul companiei [editat], intr-unul din magazinele din tara. Recent am fost anuntati de catre conducere, in urma unei sedinte (la care au luat parte numai cei din conducerea magazinului unde lucrez), ca se vor face restructurari la nivelul magazinului in ceea ce priveste spatiul destinat vanzarii cat si personalul. Asadar urmeaza sa fie disponibilizati 3 angajati. Astazi am fost chemat in birou de catre dl. director de magazin spundandu-mi-se ca, citez: "Sa stii ca ai fost nominalizat de catre managerii de raion, printre care si managerul de pe raionul IT unde esti tu, ca fiind unul din cei trei care ne vor parasi la sfarsitul lunii. Ai doua optiuni: fie iti fac eu acum referat, mai ai doua, asa ca la al treilea pleci direct (desi nu primisem nicio mustrase scrisa sau vreo chemare la sediu la Bucruesti pentru vreo abatere disciplinara intr-un an si jumatate de cand lucrez acolo) si a doua optiune, te las sa iti cauti de munca si cand ti-ai gasit, iti dai demisia si ne despartim prieteneste...asta ca sa nu zici ca te las asa la greu...". Pur si simplu am ramas stupefiat de spusele omului asta. Am incercat sa obtin mai multe informatii de la el, de ce m-au "nominalizat" tocmai pe mine?! I-am cerut sa se uite pe statisticile de la inceputul anului...la vanzari nu eram primul pentru ca nu aveam cum pe raionul unde activez eu, dar eram printre primii 10 din 22 de angajati. Spun asta pentru ca initial de aici plecase totul....faptul ca "trag in jos" raionul de produse IT (desi din cei 4 angajati de pe raion nu am fost niciodata ultimul la vanzari). Nu stiu ce sa fac. Va rog sa ma sfatuiti dvs. cum e mai bine. Cert este ca NU am de gand sa imi depun demisia, observ ca dumnealui asta urmareste. Dar dupa cele intamplate astazi nici nu am de gand sa mai stau mult acolo. Exista posibilitatea de a cere salarii compensatorii in cazul in care au de gand sa ma dea afara? La urma-urmei, ei au de gand sa faca disponibilizari in cadrul magazinului, nu eu sunt principala cauza a scaderii vanzarilor in acest magazin. E acoperit din punct de vedere legal acest individ in ceea ce mi-a spus astazi?

Va multumesc anticipat,

Cristi C.

[Mesaj editat - pct. 2.13 din regulament]
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 7 Iunie 2013
Daca se fac restructurari inseamna ca veti fi concediat, dar nu disciplinar, ci pentru motive care nu tin de persoana dvs. Aceasta inseamna ca veti beneficia de somaj, daca indepliniti conditiile de stagiu de cotizare.
Salarii compensatorii nu puteti primi decat daca sunt prevazute in CCM la nivel de unitate. Daca firma are mai multe magazine in tara atunci cred ca are si CCM. Ar trebui sa il cititi si sa vedeti daca se acorda salarii compensatorii la concediere.
In ce priveste comportamentul directorului de magazin se poate ca atitudinea lui sa urmareasca sa va determine sa plecati de bunavoie tocmai pentru a nu beneficia de salarii compensatorii. I s-a trasat probabil aceasta sarcina. Se mai intampla in unele companii.
Referatele acelea nu au nici o valoare daca nu au fost urmate de vreo sanctiune disciplinara. Daca erati sanctionat disciplinar, trebuia emisa o decizie de sanctionare care trebuia sa va fie comunicata.

In concluzie asteptati sa fiti concediat. Daca va fi disciplinar actionati in instanta firma, iar daca va fi reducere de activitate, verificati daca nu beneficiati si de salarii compensatorii. Companiile mari au inscrise in CCM astfel de beneficii.
Si daca ar fi sa ii actionez in instanta, sa zicem...cam care ar fi costurile medii pentru aceasta actiune? Nu am mai fost implicat in procese si chestii din astea, de aceea va intreb. Cert e ca nu am de gand sa plec asa pe usa din-dos din compania asta.
LItigiile de munca sunt scutite de plata taxelor judiciare.
In conditiile in care doriti sa va angajati un avocat veti suporta onorariul acestuia, iar in caz de castigare a litigiului acest onorariu se poate recupera sub forma cheltuielilor de judecata de la partea adversa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma lamuriti daca pot da in judecata angajatorul cipoo cipoo Lucram la un hipermarchet ca sef de raion,la sfarsitul luni ianoarie am fost chemat de directorul de magazin si mi sa spus ca trebuie sa fiu mutat pe alt ... (vezi toată discuția)
Demisie sugerata de angajator dlpopescu dlpopescu Buna ziua, Acum o luna si jumatate am facut o eroare la locul de munca(eroare facuta se rasfrange asupra unei firme din portofoliul celei la care lucrez ... (vezi toată discuția)
Concediere Srb Srb O persoana lucreaza la o firma particulare. Este platita oficial cu o suma mica si neoficial restul. Persoana respectiva este data afara fara un motiv ... (vezi toată discuția)