avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna ziua.
Sunt angajat pe postul de consultant IT la o firma de antivirus software (caen 5829). Ieri, alaturi de inca 7 colegi, am fost anuntati ca de la 1 ian 2012 firma nu va mai avea nevoie de serviciile noastre, pe motiv de restructurare.
O parte din colegi au semnat un acord al partilor, efectiv, demisia.
Inca nu am semnat nimic (mi s-a dat termen de o zi sa ma decid daca imi dau demisia sau daca accept sa fiu concediat). Tinand cont ca incetarea contractului de munca ar trebui sa se faca pe motive care nu tin de persoana salariatului (nu am avut nici o abatere, lucrez de 4 ani pe acest post), trebuie sa mai adaug ceva in preavizul pe care urmeaza sa il primesc ca sa nu am surprize neplacute si sa pot primi plati compensatorii si somaj?
In cazul in care totusi mi se prezinta un preaviz care specifica concedierea din motive care tin de persoana salariatului, ce trebuie sa fac? sa refuz sa il semnez?
De asemenea, in contractul colectiv de munca stabilit la firma nu e stipulat nimic legat de plati compensatorii, decat ca incetarea CIM are loc " in cazurile si in conditiile limitative prevazute de lege" .
Sa inteleg ca in situatia asta se aplica termenii stabiliti pentru ramura specifica?nu stiu in ce ramura din CCM se incadreaza compania, asa ca va intreb, de cate plati compensatorii pot beneficia?
Cel mai recent răspuns: l4ur , utilizator 11:39, 2 Decembrie 2011
Daca semnati incetarea CIM cu acordul partilor, nu mai beneficiati de somaj.
Plati compensatorii puteti primi doar daca sunt prevazute in CCM, regulamentul intern sau CIM.
Numai in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului veti beneficia de salarii compensatorii si de somaj ... pentru aceasta ramura de activitate (IT) nu exista CCM.
pana la urma am semnat preaviz pt concediere din motive care nu tin de persoana salariatului. problema e ca CCM-ul stabilit intern recent a fost trimis la ITM pentru aprobare dar nu a fost inca aprobat. ce se intampla in cazul asta? tinand cont ca actul a fost semnat de reprezentatii angajatilor si ai patronatului, are vreo valoare? intreb asta pentru ca in el sunt prevazute plati compensatorii.
CCM la nivel de unitate isi produce efectele de la data inregistrarii lui la ITM sau de la data prevazuta in cuprinsul acestuia...
Va multumesc pentru informatii. Voi merge la ITM sa vad exact care e situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfintare post - cum negociez? v_florina v_florina Buna ziua, Firma la care lucrez mi-a inmanat ieri o notificare pentru desfintarea postului de functionar. Am semnat pt luare la cunostinta. Contextul ... (vezi toată discuția)
Concedierea ContSters239798 ContSters239798 buna ziua!! m-ar interesa si pe mine sa stiu ce drepturi am in cazul concedierii...sau cat de usor ii este angajatorului sa ma concedieze?? simt ca sunt in ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii sara85 sara85 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine,daca se poate,in urmatoarea problema: -am lucrat intr-un magazin, in functia de vanzatoare, in perioada ... (vezi toată discuția)