avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozit salariu administrator al asociatiei de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozit salariu administrator al asociatiei de proprietari

Buna ziua,
Firma care tine contabilitatea asociatiei de proprietari sustine ca din 2013 candva, impozitul pe salariul administratorului se calculeaza diferit in sensul aplicarii a 16% la venitul brut, adica la aceeasi baza la care calculeaza si contributiile. Eu sustin ca e calculat eronat si ca ar trebui aplicat 16% la diferenta dintre venitul brut si contributiile obligatorii. Ei sustin ca exista o modificare legislativa noua la 571/2003 si ca este diferit in functie de contract sau conventie.
Mentionez deasemneea ca pentru ingrijitoare calculul impozitului pe salariu se face prin aplicarea a 16% la diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii.
Imi puteti spune daca exista o modificare legislativa recenta de care eu nu stiu si cei de la firma de contabilitate calculeaza salariul corect in cazul administratorului.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: youseespike , utilizator 16:28, 6 Iunie 2013
Codul Fiscal actualizat ( de pe situl ANAF) prevede ca:

"ART. 57 Determinarea impozitului pe venitul din salarii

(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.

(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:

a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:

- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;

- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;

- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro;

b) pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;

"
youseespike a scris:

ca este diferit in functie de contract sau conventie.

L nr 23/2007 ART. 35
(1) Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare
tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie
persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia
contract de administrare cu persoane juridice
specializate şi autorizate, care au ca
obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca
activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract.
Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art. 21 alin.
(2) şi ale art. 22.
(2) Persoanele fizice pot fi angajate prin încheierea unui contract individual de
muncă
, conform celor stabilite prin negociere directă.

Norma in vigoare nu prevede incheierea de conventie pentru administrator de imobil
Am consultat 571/2003, varianta actualizata si nu inteleg ca ar exista vreo diferenta in calculul impozitului pe salariu. Adica la toata lumea se aplica 16% la brut mai putin contributiile obligatorii.
Inteleg eu gresit?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta crestere copil vicsilron vicsilron Pentru a completa adeverinta pentru cresterea copilului mi se cere venitul net. In statul de plata am rubrica de venit net suma din care trebuie scazuta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere copil anamariap28 anamariap28 Buna ziua Va rog respectos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:care va fi valoarea indemnizatiei pt crestere copil la un salariu brut de 1150 lei brut ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu- deducere cotizatie sindicat cristina_b cristina_b pentru un salar brut de 3600 lei, un salariat cotizeaza la sindicat cu 1% din salarul brut (36 lei). intrebare: cand se calculeaza impozitul pe salar, se tine ... (vezi toată discuția)