Da, timpul de lucru este de maxim 48 ore /saptamana, dar minim oricat.
Daca cunostinta dvoastra face 70 ore /lunar, este un caz fericit, mai ales ca o face pentru aceeasi bani. Bravo lui ca poate !
Regula este ca, orele de muncă suplimentară se compensează cu timp liber plătit acordat salariatului în următoarele 60 (șaizeci) de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Deci, practic, pentru orele de muncă efectuate suplimentar, salariatul va avea liber, însă va primi salariu ca și cum ar fi mers la muncă în perioada respectivă.
- In cazul în care compensarea prin timp liber plătit nu este posibilă în cele 60 de zile ulterioare efectuării muncii, angajatorul va trebui să plătească salariatului un spor de minimum 75% din salariul de bază, proporțional cu orele suplimentare lucrate.
Codul Muncii prevede :
Art. 122.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Potrivit art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii , constituie contraventie nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. In acest caz, puteti sesiza ITM-ul.