avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timpul maxim de lucru intr-o saptamana
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timpul maxim de lucru intr-o saptamana

Am o cunostiinta lucreaza ca agent de paza si face lunar si 60-70 ore pe acelasi salariu adica eu stiam ca 48 ore este durata maxima de munca .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 12 Iunie 2013
alina_25 a scris:
.. face lunar si 60-70 ore

Da, timpul de lucru este de maxim 48 ore /saptamana, dar minim oricat.
Daca cunostinta dvoastra face 70 ore /lunar, este un caz fericit, mai ales ca o face pentru aceeasi bani. Bravo lui ca poate !
Cred ca vreti sa spuneti ca efectueaza 60/70 ore/sapt . Ceea ce depaseste 40 ore/sapt se considera munca suplimentara.
Exact am scris gresit luna ma refeream la 60-70 ore pe saptamana si nu este platit deloc in plus pentru aceste ore
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
alina_25, utilizator
Regula este ca, orele de muncă suplimentară se compensează cu timp liber plătit acordat salariatului în următoarele 60 (șaizeci) de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Deci, practic, pentru orele de muncă efectuate suplimentar, salariatul va avea liber, însă va primi salariu ca și cum ar fi mers la muncă în perioada respectivă.

- In cazul în care compensarea prin timp liber plătit nu este posibilă în cele 60 de zile ulterioare efectuării muncii, angajatorul va trebui să plătească salariatului un spor de minimum 75% din salariul de bază, proporțional cu orele suplimentare lucrate.

Codul Muncii prevede :
Art. 122.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Potrivit art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii , constituie contraventie nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
In acest caz, puteti sesiza ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recompensare ore suplimentare blaulilien blaulilien Exista in legislatia muncii un termen de prescriere, ( adica un numar de ani dupa care acestea nu mai sint valabile ) pentru orele suplimentare acumulate pe ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare nala nala Daca ma angajez din 18 mai lucrand 8 ore pe zi ar trebui sa efectuez 80 de ore . Daca lucrez si ore suplimentare si efectuez 90 de ore diferenta de 10 ore se ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)