avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... schimb de locuinte - acte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

schimb de locuinte - acte

In primul rand, imi cer scuze daca nu am postat topicul in sectiunea potrivita.
In conditiile astea de criza, in care nu prea se mai vinde nimic, as dori sa fac un schimb imobiliar, o casa intr-un oras de provincie contra unui apart. in Bucuresti. La notar, vom veni fiecare cu actele de proprietate. Ce fel de acte va intocmi notarul intr-un astfel de caz? Exista act de proprietate obtinuta prin schimb? Sunt aceleasi conditii ca la vanzare-cumparare? Ce capcane ar putea aparea, in ceea ce priveste intocmirea actelor, care sa ma impiedice, ulterior, la o eventuala vanzare a apartamentului astfel dobandit?
Cel mai recent răspuns: mir2006 , utilizator 11:17, 8 Martie 2009
Nu vor exista nici un fel de probleme cu un astfel de contract intocmit la notar. Acesta va verifica daca totul e in regula cu apartamentul pe care il veti primi in urma schimbului, la fel si in cazul casei dvs., apoi se va face acest contract de schimb de imobile, care are valoare de titlu de proprietate, exact ca la vanzare-cumparare.
La notar vine fiecare cu toate actele necesare ca si cand ar face o vanzare. (acte de proprietate, certificat fiscal, adeverinta de la asociatia de proprietari privind plata la zi a cheltuileilor de intretinere pentru apartament...,iar notarul cere extras de carte funciara pentru autentificare).

Dar nu se face o dubla vanzare: contractul nr. 1 (in care eu cumpar de la tine) si contractul 2 (in care tu cumperi de la mine). Se intocmeste un singur contract, numit contract de schimb in baza art. 1405 cod civil.
Daca valoarea bunurilor nu este egala, egalitatea se poate restabili prin plata unei sume de bani (sulta). Cel al carui bun este de o valoare mai mare primeste de la celalalt si diferenta de valoare in bani (daca este cazul, daca partile s-au inteles astfel, valoarea fiind si o chestiune subiectiva).
Onorariul notarului pentru acest contract se stabileste la valoarea cea mai mare a oricaruia dintre bunurile care fac obiectul schimbului (valoarea din grila notarului) si se majoreaza cu 25%. (deci, teoretic, schimbul costa cu 75% mai putin decat o dubla vanzare. Zic teoretic pentru ca onorariile notarilor stabilite prin norme sunt cele minime, iar daca ii scapa ...condeiul se poate duce lejer pana la cat ar costa daca s-ar face 2 vanzari).
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2009
romascanu, moderator
Va multumesc pt. raspunsuri.
Deci, daca ambii proprietari stabilesc ca fiind egala valoarea proprietatilor lor, onorariul notarului va consta in suma, conf. baremului stabilit, dintre pretul pt. apart. + 25%, pe care acestia o vor imparti in mod egal.
Va multumesc inca o data, informatiile imi sunt extrem de utile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimb de locuinta - locuinte noi cristina.risca cristina.risca Buna ziua, As avea nevoie de cateva sfaturi pentru urmatoarea problema. In octombrie 2008 am cumparat un apartament intr-un bloc nou de locuinte. In ... (vezi toată discuția)
Schimb de imobil roxana luiza roxana luiza cat m-ar costa actele pentru a face schimb de locuinte? (vezi toată discuția)
Contract vânzare cumparare mitabiciclista mitabiciclista Vreau sa fac un schimb dau o garsoniera plus o diferență de bani pentru un apartament cu 3 .camere.se pot face 2 contracte de vânzare cumpărare având în ... (vezi toată discuția)