avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vânzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vânzare cumparare

Vreau sa fac un schimb dau o garsoniera plus o diferență de bani pentru un apartament cu 3 .camere.se pot face 2 contracte de vânzare cumpărare având în vedere ca plata nu se mai face cash și trebuie făcută dovada plății prin banca iar eu nu voi plăti prețul întreg al apartamentului ci doar diferență!
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 10:28, 12 Ianuarie 2017
Din practica imobiliara:
În cazul unui schimb de locuinţe, după ce proprietarii se înţeleg şi „bat palma”, merg împreună la un notar unde, în loc să semneze contracte de vânzare-cumparare, semnează un contract de schimb.
Pentru actele de schimb imobiliar, onorariul notarial se stabileşte la valoarea cea mai mare a oricăruia dintre locuințele care fac obiectul schimbului.
În lipsa unor precizări contractuale, părţile contractului de schimb suportă în mod egal cheltuielile pentru încheierea actului la notariat, conform art. 1765 din noul cod civil.
In cazul schimbului de locuințe statul îi consideră pe ambii proprietari vânzători. Astfel, proprietarii trebuie să achite taxe pentru locuințele pe care doresc să le schimbe.

Acte necesare realizării unui schimb de locuinţe:
– actele de identitate ale proprietarilor,
– actele de proprietate ale imobilelor ce fac obiectul schimbului (după caz: contract de vânzare – cumpărare, de donaţie, proces-verbal de predare-primire, sentinţă judecătorească, titlu de proprietate, certificat de moştenitor etc.)
– certificate fiscale pe numele proprietarilor, eliberate de Administraţia Financiară competentă, din care să rezulte că proprietarii-coschimbaşi au achitat la zi datoriile către Stat. Administraţia Financiară competentă este cea la care se plăteşte impozitul anual pentru imobilul respectiv. Certificatul fiscal este valabil numai până la sfârşitul lunii în curs,
– documentaţia cadastrală a bunurilor imobile (fişa bunului imobil şi planul de amplasament, respectiv planul releveu), întocmite de un topograf autorizat,
– extrasele de carte funciară, care se obţin prin intermediul biroului notarial şi sunt valabile 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii,
– adeverinţe eliberate de asociaţiile de proprietari sau locatari care sa arate că proprietarul este la zi cu datoriile faţă de aceasta (întreţinere, cheltuieli, reparaţii, cheltuieli comune etc.). Adeverinţele nu sunt necesare în cazul în care proprietarii consimt să preia eventualele debite existente.
In cazul de fata, in fata notarului se poate achita diferenta de pret convenita.
Plus certificatul energetic.
fara adeverinte de la asociatia de proprietari actul este nul de drept. Asa ca va sfatuiesc sa obtineti si acele adeverinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate face schimb de apartament? zuzumama zuzumama Buna Am un apartament in oraș,mama mea are o casa la țara pot sa fac schimb de proprietate fără a necesita un contract de vânzare ? (vezi toată discuția)
Coproprierar, doresc să renunț Claudia1993 Claudia1993 Ce trebuie făcut pentru a renunța la dreptul de copropritar in favoarea altuia? Trebuir cadastru? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Trecere apartament pe numele nepotului ma_ingr_ash ma_ingr_ash Salut, Bunicii mei vor sa treaca apartamentul lor pe numele meu. Mentionez ca sunt singur si la parinti si la bunici. Am auzit ca se poate face in mai multe ... (vezi toată discuția)