avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cum procedeaza evaluatorul?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cum procedeaza evaluatorul?

Buna ziua, as vrea sa stiu cum procedeaza un evaluator atunci cand vine sa evalueze un apartam aflat in partaj. In baza de impozitare de la Finante acest apart are val de 120 000 lei. Evaluatorul porneste de la aceasta valoare la care adauga imbunatatirile (centrala, aer cond., etc) sau are propria grila dupa care calculeaza si apoi adauga toate celelalte imbunatatiri? Intreb aceasta deoarece daca pleaca deja de la 120000 probabil va ajunge sa coste acest apart. mai mult prin tribunal decat pe piata imobiliara. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:38, 19 Iunie 2013
Expertii evaluatori folosesc 2 metode de evaluare;metoda comparatiei prin bonitare si metoda comparatiei directe cu preturile unor proprietati similare tranzactionate pe piata. Nu iau ca baza de calcul valoarea de impozitare(baza de impozitare).
Dvs. aveti obligatia sa furnizati expertului care evalueaza apartamentul toate datele solicitate de acesta, nu si metoda de evaluare. Expertul cunoaste toare normativele ce se aplica in cazul evaluarii apartamentului dvs.
cioan a scris:

Dvs. aveti obligatia sa furnizati expertului care evalueaza apartamentul toate datele solicitate de acesta, nu si metoda de evaluare. Expertul cunoaste toare normativele ce se aplica in cazul evaluarii apartamentului dvs.


Iar dvs ati inteles total gresit ! Pe mine nu ma intereseaza ce metode folosesc, Precizez ca este vorba de un apart situat intr-un bloc vechi, din 1962, fara subsol, e la etj 4 din 4, zona 2 (adica nu centru dar nici periferie).A fost stabilita o taxa de timbru de 3900 lei,dupa ce am dus de la finante baza de impozitare. Eu voi plati aceasta taxa,dar apoi mai vine si un evaluator sa-i stabileasca pretul sau...vine numai daca ex.sotul nu e multumit de aceasta valoare? Taxa de timbru o mai recuperez in final(macar jum. in cheltuielile de judecata)? Multumesc .
Instanta de judecata stabileste onorariul provizoriu pentru expertul evaluator, onorariu care dupa efectuarea expertizei, poate creste, in functie de activitatile si cheltuielile expertului. Onorariul provizoriu se plateste in termen de maxim 5 zile de la nominalizarea expertului de catre instanta de judecata. Onorariul se plateste de catre partea care a solicitat expertiza.
Taxa de 3.900 lei banuiesc ca reprezinta taxa pentru partaj, care se calculeaza in functie de valoarea imobilului.
Cheltuielile de judecata, finale, se impart si se platesc dupa cum a fost stabilit de catre instanta de judecata, de catre una din parti (de regula de cea care pierde procesul) sau de catre ambele parti (in cuantum egal sau diferentiat).
Daca partea care a castigat procesul, este cea care a platit initial cheltuieli de judecata, poate cere instantei sa aprobe returnarea cheltuielilor efectuate, de catre partea care a pierdut procesul.
Fiind vorba de partaj, in mod normal cheltuielile cu expertul si taxa pentru aprtaj, ar trebui platite in mod egal, de catre ambele parti sau proportional cu partea care ii revine fiecaruia.
Buna seara.
Acesta este un punct foarte spinos in toate cazurile de partaj.
In primul rand vreau sa fac mentiune ca valoarea de impozitare de la fisc sau la birourile notariale sunt calculat ca si cum aceste apartamente ar fi ,,toate la fel'',fara sa se tina cont de realtatile din teren.
*Dupa opinia mea una din metode <<ar trebui pornit da la valoarea de inlocuire,>>, cu criteriile legate de data punerii in functiune, cu modul de orientare al apartamentului, cu fluxul de locuire in cadrul apartamentului, cu prevederile din legea locuintei, cu gradul de finisare , cu modul de intretinere, precum si alte conditii de realizare si amplasare a apartamentului. in cadrul blocului respectiv.
Urmeaza apoi criteriile de amplasare a apartamentului( zona , vecinatati, poluare, parcuri, dotari, si alte criterii...)
**Metoda comparatiei directe cu preturile unor proprietati similare tranzactionate pe piata luate de le publicitatea imobiliara.
*** Cea mai eficace metoda este vanzarea apartamentului si impartirea banilor.Asa toata lumea este multumita. Vine cineva cu bani multi, castigati mai facil si se face tranzactia.
Va multumesc.
marin Baescu

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru judiciar in partaj ContSters256479 ContSters256479 Buna seara! Am deschis un proces de partaj in care eu si fostul sot avem de impartit un apartament si bunurile mobile din acesta.La cererea avocatului am luat ... (vezi toată discuția)
Evaluare imobil ContSters60804 ContSters60804 Cum se evalueaza o casa de catre un expert(ptr proces jud.a cerut evalurea case in vedere stabilirii cotei si a iesirii din indiviziune)la piata actuala? se ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament in timpul unui concubinaj mioara54 mioara54 Buna ziua,as dori niste sfaturi de la d-voastra, in cazul partajului pe cale judecatoreasca ,a unui apartament facut intr-o relatie de concubinaj.ambii ... (vezi toată discuția)