avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Evaluare imobil
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Evaluare imobil

Cum se evalueaza o casa de catre un expert(ptr proces jud.a cerut evalurea case in vedere stabilirii cotei si a iesirii din indiviziune)la piata actuala? se tine cont si de vechimea imobilului(peste 20 ani)ca nu are inbunatatiri?cum se procedeaza ? ma sperie gandul ca o v-a evalua la cat nu face:( cum se procedeaza in astfel de cazuri?multumesc
Pentru a nu avea "surprize" puteti sa solicitati un expert consilier(adica mai angajati dvs un expert) care participa activ alaturi de cel numit de Instanta. Daca e apartament de bloc sa nu fie evaluat in baza la Decretul 61/1990, pentru ca incepand cu 1.ian.2007, si in conformitate cu L 247/2005 avaluarea imobilelor se face prin metoda comparatiei directe.

Av. Gheorghe Alexandru
ups... cam greu cu , comparatia directa pe praful acesta. la ce se pot raporta expertii intr-o piata blocata?
Nu este apartament,este casa P+1 cu 4 camere(modeste) .este din BCA,dar ma repet nu are ff.multe inbunatatiri si este o casa cum iti dadea voie ''RAPOSATU'' sa-ti faci la vremea aia,etajul este nelocuibil(este doar tencuit )si cred ca valoarea casei scade....casa este situata la 15km de cta
Pentru mai multe clarificari, puteti solicita instantei detaliile de contact ale expertului si discutati cu acesta toate aspectele care nu va sunt clare, asta binenteles daca nu doriti un expert parte, cum de altfel v-a sugerat si colegul Alex. Oricum trebuie sa va intalniti cu expertul pentruca acesta sa poata vedea proprietatea si pentru a intra in posesia oricaror acte care le considera necesare si cu aceasta ocazie puteti discuta cu acesta. Totusi, din pacate in practica s-a observat ca o expertiza judiciara indica un pret mai mic decat cel real de pe piata.
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2009
Amza Monica, Avocat
Buna ziua
Raspunsul dvs. referitor la evaluarea unui imobil, efectuat in cadrul unui proces de partaj, m-a linistit un pic. Apartamentul meu are o vechime de 30 de ani si nu are inbunatatiri, deci are o valoare cu mult mai mica fata de cele mai noi.
Mie, la fel ca si doamnei aflate intr-o situatie similara cu a mea, imi era teama de o supraevaluare, care m-ar fi dezavantajat.
Stiu de asemenea, ca evaluarile au la baza preturile ultimelor vanzari, dar in momentul de fata piata este blocata. In aceste conditii, ce criteriu va lua in considerare expertul evaluator?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Cum procedeaza evaluatorul? Rebecca10 Rebecca10 Buna ziua, as vrea sa stiu cum procedeaza un evaluator atunci cand vine sa evalueze un apartam aflat in partaj. In baza de impozitare de la Finante acest ... (vezi toată discuția)
In atentia avocatiilor pledanti: confuzia intre notiuni. denaturarea realitatii. valabilitatea raportului de expertiza judiciara. legalmgm legalmgm O prima consecinta a confuziei intre notiunile de \"valoare de circulatie\" si cea de \"valoare de piata\". Statistic vorbind, avocatii pledanti au observat ... (vezi toată discuția)
Notiunea de "valoare de piata" in acceptiunea standardelor nationale si europene legalmgm legalmgm B. Standardele Internaţionale de Evaluare (International Valuation Standards Committee, 12 Great George Street, London, United Kingdom, SW1P 3AD, ... (vezi toată discuția)