avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren 2 coproprietari, din care unul bolnav de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren 2 coproprietari, din care unul bolnav de Alzheimer

Buna ziua. Tatal meu detine, impreuna cu sora sa, cateva hectare de padure in judetul Arges. Deoarece primaria locala intarzia acordarea titlului de proprietate, aceasta s-a facut in urma actionarii in justitie a primariei. Sora sa locuieste in zona, si, deoarece tatal meu locuia in Bucuresti si este bolnav, i-a facut o procura sorei sale pentru a o imputernici sa-l reprezinte la procesul cu primaria locala si - cred - in orice actiune legata de padurea respectiva. Intre timp, tatal meu a fost diagnosticat cu Alzheimer si boala a avansat rapid, asa ca acum locuieste la un camin privat de batrani. Sora lui pretinde ca procura pe care o are ii permite sa vanda padurea fara sa se mai consulte cu cineva. Va adresez rugamintea sa-mi spuneti ce demersuri pot face pentru a o impiedica sa ia decizia de una singura. Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: elenagabi , utilizator 20:25, 13 Iunie 2013
Inainte de orice demers urmeaza sa intreprindeti, trebuie sa cunoasteti exact care sunt limitele imputernicirii notariale facute de tatal dvs, pentru mandatara sa, in persoana surorii acestuia. Daca aceasta procura ii ofera mandatarei posibilitatea sa si instraineze cota de proprietate a tatalui dvs, atunci dvs nu puteti sa faceti altceva decat sa cereti curatela (sa fiti curatorul tatalui dvs), intrucat acesta este diagnosticat cu o boala ce i-a afectat capacitatea de dispozitie legala, mai ales ca, actualmente, acesta bolnav fiind, este si internat intr-un centru de ingrijire a persoanelor varstnice. In aces fel, dvs veti putea administra toate bunurile ce formeaza patrimoniul tatalui dvs, aflat intr-o stare in care, capacitatea de exercitiu i-a fost afectata, prin insasi simptomatologia bolii de care sufera.
Pentru vanzarea bunurilor tatalui este necesara o procura speciala .Dupa descrierea d-voastra procura este doar pentru proces. Puteti sa va ganditi la o cerere de punere sub interdictie, daca starea sa de sanatate este atat de grava incat i-a afectat discernamantul ( art164 si urm. cod civil) sau puteti sa cereti instituirea unei curatele in conditiile legii, astfel bunurile sale vor fi protejate.
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Cu scuzele de rigoare, va adresez rugamintea - deoarece nu cunosc deloc procedurile - sa-mi spuneti daca solicitarea curatelei se face in instanta si, in principiu, cam cat dureaza un astfel de proces. Sigur, ma voi adresa unui avocat, dar as vrea sa stiu, in principiu, aceste aspecte inainte. Multumesc
la punerea sub interdictie se numeste tutore nu curator si numai de instanta de tutela de la domiciliul interzisului.
Ceea ce mi-au spus doamnele Monica Voinea si Mirela David este corect. Nu este vorba despre tutela ci despre "Curatela bolnav psihic" – Art. 146 din Codul Familiei.
Cu scuzele de rigoare, va adresez rugamintea sa-mi spuneti daca exista posibilitatea sa deleg pe cineva - notar, avocat - sa se ocupe de acordarea curatelei. Multumesc mult

Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2013
elenagabi, utilizator

Alte discuții în legătură

Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)
Instituire curatela persoana adulta cu handicap psihic jewelled jewelled In urma decesului mamei noastre, sora mea suferinda de schizofrenie nu se poate descurca singura, astfel incat necesita un curator care sa-i reprezinte ... (vezi toată discuția)
Contestarea unei vanzari in cazul unui bolnav de alzheimer ina_enache ina_enache Buna ziua. As vrea sa imi spuneti parerea dvs. legata de urmatoarea problema. Tatul si fratele mau au murit recent, iar mama a fost diagnosticata cu ... (vezi toată discuția)