avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum as putea sa plec la munca in strãinãtate având ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum as putea sa plec la munca in strãinãtate având un copil minor, fiind divorțatã de 3 luni

Buna ziua , am si eu câteva întrebări , am divorțează in luna Martie 2013 si am custodia comuna asupra unei fetiței de 3 ani si jumătate iar in prezent nu am un job. Am insa posibilitatea de a pleca in Italia cu un contract de secretara intr-un studio juridic , întrebarea mea este ce demersuri ar trebui sa fac pentru a putea pleca având in vedere ca fostul soț nu este deacord dar nici nu este in posibilitatea de a plăti pensia alimentara stabilită in conventia de la notar. Am vre-o posibilitate sa pot pleca? Bineinteles având grije ca tatăl sa vadă fata in limita posibilitatilor??? Va multumesc
avand custodie comuna, nu puteti pleca cu copilul in afara tarii fara acordul fostului sot.
Deschideti in Instanta actiune pt suplinirea acordului parental. Daca va grabiti, puteti, pe langa actiunea pe fond, sa cereti acelasi lucru si pe calea ordonantei presedintiale. Dar trebuie sa faceti dovada ca aveti unde locui in Italia (se va cere ancheta sociala prin comisie rogatorie, sau puteti face Dvs acest lucru solicitand un raport al casei intocmit prin agentie de imobiliare), avand in vedere varsta fetitei- inscrierea la gradinita, precum si dovada ca realizati venituri.
Pt nerespectarea conventiei de la notar privind pensia de intretinere,cititi Art.305 C.P., care va poate ajuta in cazul in care tatal obtine venituri.
Succes
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
ralu_k79, utilizator
Daca faceti o ordonanta ca sa substituiti acordul tatalui, din punctul meu de vedere nu e valabila la trecerea frontierei, unde se cere hotarare irevocabila, ordonantele nefiind irevocabile prin natura lor.
Daca faceti acelasi lucru prin procedura cu durata normala si castigati, o sa puteti pleca in circa 2-3 ani.
Ancheta sociala intr-un loc unde nu sta minorul nu are rost si nu va fi efectuata sau ceruta de instanta. In schimb s-ar putea sa aveti probleme cu lipsa veniturilor.

Poate mai gasiti pareri, insa dupa mine legea nu va permite sa luati copilul de langa tata ca sa munciti afara.
Incercati sa va intelegeti sau sa gasiti o alternativa in Romania.
La aspectul cu ordonanta nu m-am gandit, ca nu ar fi valabila la trecerea frontierei din cauza faptului ca nu este irevocabila. Si da...astept sa se dea o hotarare pe aceasta cale a OP, in speranta ca o pot folosi (dar inca am autoritate parinteasca exclusiva)... Multumesc pt idee! Cred ca se poate verifica adresand o intrebare celor de la Politia de Frontiera. Procedura cu durata normala dureaza 2-3 ani?
Ancheta sociala s-a cerut in cazul meu (de catre av partii adverse), si mai cunosc cateva cazuri in care mamelor le-a fost solicitat rap de ancheta sociala, chiar daca locuiau in mom respectiv in Romania. Din cate am observat in cazurile pe care le cunosc, se merge pe ideea ca nu-i poti oferi copilului un acoperis deasupra capului, si daca poti, atunci trebuie sa faci dovada.
Legea nu permite mutarea copilului chiar daca tatal nu are venituri, deci nu-l poate intretine? Are vreo relevanta acest aspect?
Ultima modificare: Duminică, 16 Iunie 2013
ralu_k79, utilizator
Au fost cazuri cand parintele a putut folosi o astfel de ordonanta ca sa iasa din tara, insa rar si cu ceva ani in urma.
Daca exercitati autoritatea doar dv., nu vad unde e problema si de ce mai faceti ordonanta.
Imi pare normal sa faca parintele dovada ca are unde sa-si duca pruncul, un contract de inchiriere, de munca etc., dar de aici pana la o ancheta, e cale lunga. E drept ca legea romana vorbeste de raportul de ancheta psihosociala, dar nu spune care autoritate e competenta. Totusi, sa investighezi conditiile UNDE va ajunge copilul e parca prea mult. Dupa mine.
Veniturile tatalui nu prezinta relevanta.

Alte discuții în legătură

Plecare definitiva din tara cu un copil minor rurum rurum Buna tuturor, Intrucat doresc sa imi gasesc un job in afara (in principiu Bruxelles), si fac multe demersuri in aceasta directie, care cel mai probabil se vor ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot castiga copilul in urma divortului,eu stand in strainatate necelena necelena buna ziua, sunt necelena si am o mare problema.anul trecut am hotarat sa divortam la inceput pe cale amiabila de comun acord,dar acum sotul nu mai vrea asa pt ... (vezi toată discuția)
Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti Beeank Beeank Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait ... (vezi toată discuția)