avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca

Buna ziua,

Situatia prin care trec este urmatoarea:in urma cu aproximativ o luna am facut o greseala neintentionata la locul de munca.In urma acestei erori am dat acces unor persoane care au furat niste piese.Zilele trecute s-a aflat despre acest furt iar eu am fost convocata la o sedinta cu seful meu direct.Problema s-a pus la urmatorul mod:sa incheiem amiabil contractul si eu sa-mi dau demisia de buna voie.I-am comunicat sefului meu ca nu voi face acest lucru,pierzand astfel orice drept la un ajutor de somaj si atunci mi s-a comunicat ca daca nu fac lucrul acesta de buna voie e foarte posibil ca persoanele pagubite sa ma actioneze in judecata(pe mine,ca persoana fizica).Mi se oferit totusi posibilitatea de a incheai contractul de munca la sfarsitul lunii.Acest lucru este in momentul de fata imposibil datorita situatiei tensionate din birou.Incepand de luni eu as dori sa nu ma mai prezint la serviciu dar nici demisia de buna voie nu doresc sa o semnez sau daca o semnez as dori sa primesc niste salarii compensatorii.Este posibil acest lucru?Si daca da ce argument ar trebui adus angajatorului.
Va multumesc anticipat pt raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:58, 15 Iunie 2013
In conditiile expuse de dvs, nu cred ca sunteti in masura sa negociati cu angajatorul acordarea de salarii compensatorii.

In principal, salariile compensatorii sunt acordate in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Demisia sau acordul partilor sunt motive imputabile salariatului.
daca ati cauzat un prejudiciu unor clienti acestia nu pot solicita recuperarea acestuia decat angajatorului dvs. deoarece in calitate de angajat nu aveti nicio relatie contractuala cu clientii.
angajatorul poate dispune masuri impotriva angajatului care a cauzat prejudiciul numai in urma unei cercetari prealabile disciplinare in conformitate cu prevederile codului muncii in termen de 30 de zile de la luarea la cunostinta despre abaterea savarsita si poate solicita recuperarea prejudiciului de la angajat.

Art. 254. - (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

angajatorul nu are dreptul sa solicite angajatului sa demisioneze.
mihaimatei a scris:

Buna ziua,

Situatia prin care trec este urmatoarea:in urma cu aproximativ o luna am facut o greseala neintentionata la locul de munca.In urma acestei erori am dat acces unor persoane care au furat niste piese.....

Se poate angaja si raspunderea penala a dvs , avand in vedere ca , cu concursul dvs s-a savarsit infractiunae de furt.

... Incepand de luni eu as dori sa nu ma mai prezint la serviciu dar nici demisia de buna voie nu doresc sa o semnez sau daca o semnez as dori sa primesc niste salarii compensatorii.Este posibil acest lucru?Si daca da ce argument ar trebui adus angajatorului....

Cred ca cel mai bine este sa solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor. De altfel, exista mai multe modalitati prin acre angajatorul dvs poate proceda la incetarea c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie romavocar romavocar am constatat un prejudiciu,am anuntat seful direct si personalu de la security.S-au luat declaratii de la persoanele respective care au confirmat ca s-au ... (vezi toată discuția)
Recuperare rest de plata salariu crynaku crynaku mi-am dat demisia de la locul de munca cu acordul ambelor parti,mi s-a imputat niste produse ,care nu cred ca ajung la valoarea restului de plata,am sunat sa ... (vezi toată discuția)
Sunt obligat de catre angajator sa semnez o hartie fara acordul meu cristicdr cristicdr Buna seara, Prietena mea lucreaza ca receptioner la un lant hotelier cunoscut. De cand au inceput verificarile ANAF, sefii sunt foarte speriati si ii ... (vezi toată discuția)