avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Intrebari referitoare la o licitatie la executor ...
Discuție deschisă în Executare silită

Intrebari referitoare la o licitatie la executor judecatoresc

Buna seara. Vreau sa cumpar un imobil casa + teren dat in executare la executor judecatoresc de catre o banca.
Pretul actual este mai mic cu 25% fata de pretul evaluat, si nu va fi scazuta pana la 51% din pretul evaluat in ciuda faptului ca din 2011 nu sa vandut.Am inteles ca banca nu permite ca executorului sa vanda mai ieftin de 75% din valoarea evaluata.
Un urma verificarilor am observat ca lipseste din teren 400 mp, si casa are o suprafata mai mica decat cea prezentata de executorul judecatoresc, diferenta mp casa+teren ar fi in jur de 25% din pretul evaluat. Diferenta provine din faptul ca nu afost masurat imobilul de un topograf, datele cu care a lucrat evaluatorul este o copie de carte funciara veche. Imobilu este imprejmuit, si pe o parte este malul unui rau (lucrez la o firma de topografie).
Ca urmare am trimis o oferta conform situatei din fata locului la executor cu preturile reale. Executorul a transmis oferta si observatiile mele bancii. Banca nu a luat in considerare diferentele, si a respins oferta.
Intrebarea mea este daca executorul este obligat sa vanda imobilul daca sunt doi participati la licitatie la 51% din pretul evaluat al imobilului?
Am inteles ca chiar daca va vinde imobilul la 51% din pretul evaluat, banca va merge in instata, si voi pierde imobilul. In cazul aceasta am sansa sa castig procesul cu banca?


Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 08:42, 19 Iunie 2013
Executorul judecatoresc poate sa dispuna adjudecarea bunului dedus executarii la oferta de pret cea mai mare ,oferita la a treia strigare de participantii la licitatie,
Daca cea mai mare oferta este 51% din pretul evaluat, executorul este obligat sa adjudece imobilul?
Nu stiu de unde ai auzit tu de 51%, daca imobilul este scos la vanzare din 2011 si dosarul de executare a inceput atunci se aplica vechiul cod proc civila, care nu prevede pragul de 50%
Acolo se scoate la 75% si apoi urmeaza sa oferi cat vrei
Intr-adevar executorul poate adjudeca imobilul la pretul cel mai mare(trebuie ca oferta ta sa fie cea mai mare), dar in practica executorul reprezinta interesele clientului, si la cererea creditorului(banca) va suspenda executarea daca nu se ofera macar 75%
Ii vei cere sa consemneze un pv cu ofertele pe care le are, sa mentioneze de ce suspenda executarea(ca asa i-a cerut creditorul), iar tu sa ceri sa-ti mentioneze obiectiunile tale la respectivul proces verbal, si anume ca nu au fost respectate prev art 509 alin 5 si anume \"Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei, la acelaşi termen bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit.\"
de asemenea, din interpretarea per a contrario a urmatoarei fraze \"Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia\" rezulta ca daca vrei sa iei imobilul cu o oferta sub 75% din pretul evaluat trebuie sa mai fie un licitator in afara de tine(poate sa ofere si 10000 lei)
Apoi vei contesta in instanta pv intocmit de executor)contestatie la executare, vei cere si suspendarea executarii silite)(nu cumva in timp ce et judeci sa scoata iar imobilul la licitatie si sa-l cumpere cineva)
Tu trebuie sa dovedesti judelui faptul ca oferta ta e sincera si serioasa(e indicat sa fie macar 50% din valoarea evaluata), dar avind in vedere faptul ca suprafata e mai mica, suma oferita poate fi diminuata proportional.
Acolo o sa-i expui judelui si faptul ca suprafata e mai mcia decat cea indicata, si in functie de completul pe care il prinzi si de cat de bine o sa-i convingi ca oferta ta e sincera si serioasa iar pretul nu e derizoriu, o sa ai catsig de cauza sau nu.
Ai sanse cam 50% in functie de noroc si de completulde judecata.
gasesti pe net hotarari favorabile dar si potrivnice.
Poiti sa printezi cateva favorabile sa le pui la dosar.
Spor, ca n-ai nimic de pierdut, cu exceptia faptului ca ramai cu cei 10% (garantia) blocati cat se judeca procesul;
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
Lucc, utilizator
Domnule Lucc, sunteti bun sa postati aici macar o singura hotarare irevocabila in care instantele au dat dreptate unui prezumtiv adjudecatar in contra intereselor creditorului si debitorului? Eu stiu numai spete in care s-a respins o astfel de cerere. Din punctul meu de vedere s-ar face un mare abuz daca s-ar decide astfel. legea protejeaza creditorul si debitorul, nu se poate ca un speculant sa aiba castig de cauza intr-o astfel de speta, pentru ca asta este cel ce ofera un pret care nu este pe placul nici al creditorului nici al debitorului.
A, ca sunt spete unde s-a vandut si instanta a considerat ca nu e pret derizoriu, e cu totul alta poveste, dar inteleg ca aici vorbim despre refuzul executorului de a declara adjudecatar o persoana care nu ofera pretul cerut de creditor.
Am sa detaliez un pic cazul prezentat mai sus.

Cand am observat publicatia de vanzare, am vizitat imobiluil. Teren imprejmuit cu gard in spate limita este malul unui rau, si pe teren o casa veche din len cu tencuiala noua, termopan. Lucrand la o firma de topografie, am masurat terenul si casa. Din masuratori a rezultat 821mp fata de 1235 mp prezentat in publicatie, iar casa de 60 mp fata de 90mp prezentat in publicatie. In casa este totul demontat si prizele sunt scoase din pereti, tevile, centrala. Are fundatie din piatra in publicatie este specificat fundatie din beton, anul construirii necunoscut.

Am sunat executorul si am prezentat situatia. Mi-a sfatuit sa fac o oferta cu situatia reala, si ca ajutor mi-a trimis si copia Raportului de evaluare intocmit in feb 2012. Si surprize! Din raport am aflat ca proprietatea este compus din doua CF, unu era Extras de carte funciara altul era o copie de Carte funciara veche. S-a facut evaluare fara sa fie masurat de un expert topografic.In fine am luat preturiile din raport am scazut 25% si am trimis oferta, si asteptam raspunsul.

Am asteptat o luna, si am sunat la executor si surprize! Afost o licitatie la care eu nu m-am prezentat asteptand raspunsul, doar s-a prezentat un domn, care in ciuda faptului ca era singur nu a cumparat imobilul, doar nici nu a retras bani. Am aflat si faptul ca oferta mea afost respins de catre banca.

La urmatoarea licitatie m-am prezentat si eu, era si domnul repectiv insotit de un executor judecatorec, si din nou surprize! Nu s-a tinut licitatia cica nu s-a publicat data licitatiei pe internet ca s-a blocat contul de email al executorulu, si nu s-a putut posta publicatia de vanzare.

Am renunta la imobil si nu m-am prezenta la urmatoarea licitatie,doari am aflat ca domnul respectiv s-a prezentat si nu a cumparat imobilul.

Urmatoarea licitatie va fi saptamana viitoare, nu stiu ce sa mai cred...ce sa fac. Daca socotesc pretul imobilului cu diferentele sus mentionate ajung undeva la 60% din valoarea prezentata in publicatie de vanzare. Daca mai scad cele 25% permise de banca, ar fi pretul ideal. Daca ofer 51% din pretul actual, si merg in instata, oare am destule dovezi? Pot sa castig cauza?

Alte discuții în legătură

Licitatie crismiti crismiti Am niste nelamuriri privind licitatiile. Va expun situatiile cu care m-am intalnit: 1) Executorul mi-a spus ca banca care a cerut executarea nu accepta mai ... (vezi toată discuția)
Licitatie imobil in calitate de unic ofertant analysa analysa Buna ziua. As dori sa particip la o licitatie publica pentru o casa. Este a treia licitatie, dar nu sunt sigura de un lucru: pretul de pornire este de 396.000 ... (vezi toată discuția)
Executare silita Marta Tot Marta Tot Doresc un raspuns pentru urmatoarea situatie: un pensionar are trei credite de nevoi personale, fara ipoteca, la trei banci diferite, in valoare totala de ... (vezi toată discuția)