avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Cinci surori mostenesc casa parinteasca.Una dintre ele a locuit si locuieste in casa respectiva cu familia ei.Celelalte surori pot sa-i ceara dupa un moment dat ca ea sa s paraseasca locuinta respectiva cu familia ei ,motivul celorlalte surori fiind acela ca vor sa vanda casa? Ma gandesc ca fiecare are drepturi egale si daca una dintre ele nu este de acord sa vanda este de ajuns ca contractul de vanzare-cumparare sa nu poate fi incheiat,nu? Adica cea care locuieste momentan in casa respectiva spune: eu nu semnez,celelalte n-au ce sa faca nu pot vinde casa fara acordul fiecareia.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: b.stefan78 , utilizator 15:06, 11 Martie 2009
Corect, nici un mostenitor nu poate vinde tot bunul in materialitatea lui fara acordul celorlalti mostenitori. Poate vinde insa cota sa indiviza. Sau, in situatia d-voastra, oricare dintre mostenitori poate cere partajarea imobilului si atunci depinde in lotul cui va cadea casa.

av Zaharia Florin
Casa in intregul ei nu poate fi instrainata decat cu acordul tuturor proprietarilor, insa, fiecare dintre mostenitoare poate sa isi vanda cota ideala din imobilul respectiv. Daca s-a intocmit un certificat de mostenitor, stabilindu-se cota care revine fiecareia, se poate solicita si iesirea din indiviziune, urmand ca instanta sa stabileasca loturile si, in cazul in care casa nu se poate imparti in natura, se va stabili cine ramine in casa, cu obligatia de a achita in bani partile care li se cuvin celorlalte mostenitoare, dupa ce se va evalua imobilul.
Sa presupunem ca fiecareia revine aceeasi cota egala,cum poate vinde una dintre ele partea ei? E vorba de o casa cu 3 camere+bucatarie etc. Doar nu poate fiecare sa vanda cate o camera,cine ar cumpara asa ceva? :) Sau celelalte surori pot apela la instanta ca s-o determine pe cea care locuieste momentan in casa sa le achite partea lor? Si daca cea care locuieste momentan in casa este insolvabila? Instanta o va forta sa paraseasca casa si sa le permita celorlalte sa scoata casa la vanzare sau cum se va proceda? Va rog sa-mi detaliati!
Surorile au aceeptat mostenirea in termenul legal de 6 luni?
In cazul neacceptarii exprese a mostenirii si nici efectuarea unor acte care sa dovedeasca acceptarea tacita a mostenirii, sora care locuieste efectiv in casa poate invoca in cazul unui partaj judiciar faptul ca celelalte surori nu au acceptat mostenirea in termenul legal.
Ce ar insemna mai exact, ca in cazul unui partaj judiciar, poate invoca ca celelate surori nu au acceptat mostenirea in termenul legal? Adica sora care locuieste in casa ce ar castiga invocand acest lucru? Pe mine ma intereseaza faptul ca sora care locuieste in casa momentan ,cat ar mai putea sa locuiasca acolo? Pot s-o dea in judecata celelete surori si pana la urma s-o dea afara din casa?

Alte discuții în legătură

Mostenire ana&dan ana&dan suntem 3 surori,una dintre noi nu vrea sa vanda imobilele pe care le-am mostenit,cum se poate proceda in acest caz ca fiecare sa-si ia partea din mostenire. (vezi toată discuția)
Acceptarea mostenirii dodorina49 dodorina49 Bunaseara, explicati-mi cva rog cum se face ,ce inseamna acceptarea mostenirii.Suntem 4 surori.In timpul vieti mama a facut un contract de intretinere cu o ... (vezi toată discuția)
Succesiune , se poate vinde un imobil fara acordul unuia dintre mostenitori sabrina1980 sabrina1980 Buna seara , ar putea sa se vanda un imobil fara acordul unuia dintre mostenitori ex tata si sora vrea sa vanda eu nu , o pot face fara mine ? (mama find ... (vezi toată discuția)