avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... lichidare voita a firmei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

lichidare voita a firmei

am un srl din 2007 si s-au cam acumulat datoriile la stat. este vorba de 40000 lei(tva,imp.pe profit, contributii angajator etc), daca nu am nimic pe firma, adica bunuri mobile sau imobile o pot lichida? si ce imi poate face apoi statul pentru recuperarea datoriilor
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 07:50, 11 Martie 2009
Puteti sa va dizolvati voluntar societatea insa unul dintre ultimele act solicitate de ORC este si un certificat de atestare fiscala emis de administratia financiara. Fara acesta nu puteti inchide societatea, iar al dvs. este cu datorii. Pe urma raportul lichidatorului o sa specifice faptul ca firma nu are active/ bunuri de recuperat si ar putea sugera ca activul si pasivul sa fie transferat asociatului unic. Si asa o sa ve treziti ca raspundeti cu bunurile personale pentru debitul firmei.
Avand in vedere faptul ca aveti datorii catre stat si nu aveti fonduri banesti disponibile pentru plata debitelor exigibile ,conform art. 3 din legea nr. 85/2006 societatea se afla in stare de insolventa. Or, conform art. 27 din aceeasi lege, debitorul aflat in stare de insolventa este obligat sa se adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus procedurii de insolventa, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa. Statul se poate indrepta impotriva averii dumneavostre patrimoniale, in masura in care administratorul judiciar/lichidatorul constata in Raportul privind cauzele insolventei ca ati contribuit la ducerea societatii in stare de insolventa prin una din faptele prevazute de art. 138 din legea nr. 85/2006.
Raspunsul complet si corect este dat de magdab in plus nu pot decat sa citez din Lege 85/2006 art 138
Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
(2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . Impreuna cu sotul meu detin un SRL (un bar ), fiecare detinem 50% din partile sociale si sintem administratori si asociati . Avem ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului in caz de insolventa sau faliment mcnc mcnc Ce raspundere are administratorul unei societati cu raspundere limitata in caz de faliment si/sau insolventa? Societatea are datorii catre furnizori si bugetul ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului florentina09 florentina09 Buna ziua, In cazul in care o societate comerciala are datorii catre bugetul de stat, nu a mai avut activitate de aproape un an si urmeaza sa fie suspendata ... (vezi toată discuția)