avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer drept de proprietate

cum ar putea o sotie sa-si treaca doar pe numele ei apartamentul proprietate comuna cu sotul [sotul avand ceva litigii si doreste sa-si protejeze singura proprietate} multumesc
Cel mai recent răspuns: olga2011 , utilizator 19:07, 19 Iunie 2013
Puteti incheia o conventie matrimoniala sub regimul conventioanl , atentie sa nu fie facut actul in frauda creditorilor pentru ca se va desfiinta.
multumesc . aceasta conventie se face la notar? implica ceva costuri?
da aceasta conventie sub sanctiunea nulitatii absolute se face in forma autentica, adica la notar. Presupune lichidarea regimului matrimoniaol actual cu partaj si intocmirea unei noi conventii. Va trebuie cadastru si intabulare pe imobil.
Este limpede că scopul actului este acela de a frauda interesele creditorilor, astfel încît vor fi aplicabile prevederile art.369 alin.3) si 4) NCC:

(3) Creditorii prejudiciați prin schimbarea sau lichidarea regimului matrimonial pot formula acțiunea revocatorie în termen de un an de la data la care au fost îndeplinite formalitățile de publicitate sau, după caz, de când au luat cunoștință mai înainte de aceste împrejurări pe altă cale
(4) Creditorii prevăzuți la alin. (3) pot invoca oricând, pe cale de excepție, inopozabilitatea modificării sau lichidării regimului matrimonial făcute în frauda intereselor lor.


Există o altă modalitate, anume aceea prevăzută de art.370 NCC:

Art. 370. -
(1) Dacă regimul matrimonial al soților este cel al comunității legale sau convenționale, instanța, la cererea unuia dintre soți, poate pronunța separația de bunuri, atunci când celălalt soț încheie acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei


În această situaţie, creditorii nu mai au decît drepturile prevăzute de art.372 NCC:

(1) Creditorii soților nu pot cere separația de bunuri, dar pot interveni în cauză
(2) Dispozițiile art. 369 alin. (3) și (4) se aplică în mod corespunzător.


Pare contradictorie prevederea art.372(2). Eu unul cred că, în acest caz, creditorii nu pot cere aplicarea prevederilor aliniatelor (3) şi (4) ale art.370 decît în situaţia în care nu sunt citaţi în cauză sau, înştiinţaţi fiind, înţeleg să nu intervină.

Oricum, trebuie reţinute şi prevederile art.351, 352 şi 353 NCC, precum şi cele ale art.364 NCC:

Art. 351. - Soții răspund cu bunurile comune pentru:
a) obligațiile născute în legătură cu conservarea, administrarea sau dobândirea bunurilor comune;
b) obligațiile pe care le-au contractat împreună;
c) obligațiile asumate de oricare dintre soți pentru acoperirea cheltuielilor obișnuite ale căsătoriei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin însușirea, de către unul dintre soți, a bunurilor aparținând unui terț, în măsura în care, prin aceasta, au sporit bunurile comune ale soților.
Răspunderea subsidiară pentru datoriile comune

Art. 352. -
(1) În măsura în care obligațiile comune nu au fost acoperite prin urmărirea bunurilor comune, soții răspund solidar, cu bunurile proprii. În acest caz, cel care a plătit datoria comună se subrogă în drepturile creditorului pentru ceea ce a suportat peste cota-parte ce i-ar reveni din comunitate dacă lichidarea s-ar face la data plății datoriei
(2) Soțul care a plătit datoria comună în condițiile alin. (1) are un drept de retenție asupra bunurilor celuilalt soț până la acoperirea integrală a creanțelor pe care acestai le datorează.
Urmărirea bunurilor comune

Art. 353. -
(1) Bunurile comune nu pot fi urmărite de creditorii personali ai unuia dintre soți
(2) Cu toate acestea, după urmărirea bunurilor proprii ale soțului debitor, creditorul său personal poate cere partajul bunurilor comune, însă numai în măsura necesară pentru acoperirea creanței sale
(3) Bunurile astfel împărțite devin bunuri proprii.


Art. 364. -
(1) Niciunul dintre soți nu poate fi ținut de obligațiile născute din acte săvârșite de celălalt soț
(2) Cu toate acestea, soții răspund solidar pentru obligațiile asumate de oricare dintre ei pentru acoperirea cheltuielilor obișnuite ale căsătoriei și a celor legate de creșterea și educarea copiilor.


Pentru a evita orice fel de surprize, contactaţi un avocat căruia să-i descrieţi întreaga situaţie de fapt. Materia este prea complexă pentru a vă angaja în fel şi fel de aranjamente doar pe baza unor sfaturi (binevoitoare, dar, inerent, incomplete) primite pe forum.

multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În ce condiții pot cumpăra un imobil în timpul căsătoriei și sa fie numai al meu? grecudana grecudana Vreau sa cumpăr un apartament cu credit imobiliar, căsătorit fiind. Soția nu este de acord nici cu cumpărarea apartamentului și nici cu creditul. În ce ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial de novo de novo Buna ziua Va rog sa imi spuneti, daca la casatorie am ales regimul comunitatii legale, pentru a-l schimba in regimul comunitatii conventionale, este nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Separatie matrimoniala in timpul casatoriei george_adc george_adc Buna ziua. As dori sa stiu daca pot opta pentru noul regim matrimonial descris in codul civil, eu fiind casatorit de 10 ani. Mentionez ca vrem sa cumparam un ... (vezi toată discuția)