avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fara motivare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fara motivare

buna seara. pe data de 5 iunie am semnat un contract indiv de munca cu Billa Romania pe o perioada de 3 luni.pe data de 17 iunie mi sa comunicat ca ar fi cazul sa incheiem colaborarea dar fara sa mi se spuna si motivele clare.oare este normal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:13, 13 Februarie 2014
Nu este normal.
Presupun ca Angajatorul v-a stabilit gresit perioada legala de proba si a vrut sa beneficieze de dispozitiile art.31 (3) din Codul Muncii "Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia."
Ori conform art.85 din Codul Muncii
"Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;"

Avand in vedere ca termenul legal a perioadei de proba a fost depasit, anagajtorul nu are decat sa parcurga etapa legala si sa va concedieze sau sa astepte incetarea de drept al contractului dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
Zinaida Ciornii, Consultant resurse umane
si ce este de facut in acest caz?
Care este articolul cu care se doreste incetarea c.i.m.?

In speta , sunt incidente prevederile art.85 lit. b C.mun. si anume: Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
.....
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
...

Prin urmare , daca sunteti in perioada de proba atunci , potrivit art.31 alin.3 C.mun., pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

De asemenea, puteti sesiza instanta de judecata daca apreciati ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutitat de plata taxelor judiciare. Actiunea se formuleaza in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de incetare a c.i.m.
Nu sunt de acord cu precizarea dvs.@freeelis, referitor la corectitudinea stabilirii perioadei de proba deoarece stiam de un principiu: "Atunci cand se introduce o perioada de proba in contractul de munca al unui salariat si sunt incidente mai multe criterii, la stabilirea duratei perioadei de proba se va alege criteriul cel mai restrictiv pentru angajator", adica, maximul cel mai mic posibil al duratei perioadei de proba.
In intelesul meu "5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni" se aplica la un CIM cu durata intre 1 si 3 luni inclusiv.
"15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni" se aplica la CIM durata caruia depaseste cele 3 luni succesive.

Unde este prevazut acel principiu la care va referiti, intrucat art.85 C.mun. este clar in privinta perioadei de proba si nu prea lasa loc de interpretari?

Alte discuții în legătură

Revisal-urgent sallai sallai daca angajez pe perioada de proba de 30 de zile, contractul de munca este pe perioada determinata sau se poata pe perioada nedeteminata? multumesc (vezi toată discuția)
Concediere legala viorictin viorictin Care sunt etapele pentru concedierea unui salariat angajat pe durata determinata 3 luni,care s-a dovedit necorespunzator din punct de vedere profesional.Cum sa ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de munca Alexxa2 Alexxa2 Buna ziua. Am si eu o mica nedumerire in a rezolva o situatie. La firma unde lucrez, un domn a fost angajat pe perioada determinata de 3 luni, cu perioada de ... (vezi toată discuția)