avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Optiune plata TVA lunar sau trimestrial
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Optiune plata TVA lunar sau trimestrial

Buna ziua.
La un PFA, pe linga veniturile obtinute in tara , obtin , la 3-4 luni cca 100 euro, din strainatate., reprezentind comision pt activitate in sistem Multi Level Marketing.
Pentru aceasta suma intocmesc factura, si o incasez fara sa adaug TVA .
Din aceasta cauza trebuie sa decontez TVA lunar.
Intrebarea mea este daca nu exista posibilitatea sa devin platitor de tva trimestrial ?
Mentionez ca sunt platitor de TVA, sunt inregistrat in Registrul operatorilor intracomunitari, iar veniturile obtinute nu ajung la suma care sa ma oblige sa fiu platitor de TVA
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:16, 20 Iunie 2013
Potrivit Cod fiscal:

ART. 156^1 Perioada fiscală

(1) Perioada fiscală este luna calendaristică.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere şi/sau neimpozabile în România conform art. 132 şi 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor, cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.
......

(6^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2)—(6), pentru persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:

a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;

b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligaţia depunerii unui decont de taxă conform art. 156^2 alin. (1);

c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.

(6^2) Persoana impozabilă care potrivit alin. (6^1) este obligată să îşi schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declaraţie de menţiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie, şi va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent şi pentru anul următor. Dacă în cursul anului următor nu efectuează nicio achiziţie intracomunitară de bunuri, persoana respectivă va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscală. În acest sens va trebui să depună declaraţia de menţiuni prevăzută la alin. (6).


Norme:

80. (1) În sensul art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal, în orice situaţie, echivalentul în lei al plafonului de 100.000 euro se determină pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal în cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevăzute la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri încasate sau neîncasate şi alte facturi emise înainte de data livrării/prestării pentru operaţiunile prevăzute la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal.

Deci daca obtineti cifra de afaceri sub 100.000 euro in 2013 si nu ati efectuat achiz intracom de BUNURI in 2013 (atentie nu de servicii), veti fi platitor trimestrial de TVA in 2014. Asta daca nu cumva ati efectuat achiz intracom de bunuri in 2013 si ati devenit platitor lunar in 2013 si aveti obligatia si in 2014 sa fiti lunar.

Nu sunteti lunar doar pt ca facturati servicii intracomunitare, decat daca depasiti plafonul sau efectuati achiz intracom de bunuri!

Din ce motiv ati devenit platitor lunar? Ati efectuat cumva achizitii intracom de bunuri in 2012? Si cand v-ati inregistrat in ROI? Ce cifra de afaceri ati avut in 2012?
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Mi s-a spus de la administratia financiara, ca daca obtin venituri din strainatate trebuie sa devin platitor de TVA. lunar. Nu am efectuat niciodata achizitii de bunuri din strainatate, ci numai, sporadic livrari de servicii, obtin un bonus pentru servicii sistem M L M.
In ROI m-am inreg in nov 2011, odata cu primul bonus obtinut in strainatate.
Cifra de afaceri este in jur de10.000 euro/an
CORNEA ADRIAN a scris:

Mi s-a spus de la administratia financiara, ca daca obtin venituri din strainatate trebuie sa devin platitor de TVA. lunar. Nu am efectuat niciodata achizitii de bunuri din strainatate, ci numai, sporadic livrari de servicii, obtin un bonus pentru servicii sistem M L M.
In ROI m-am inreg in nov 2011, odata cu primul bonus obtinut in strainatate.
Cifra de afaceri este in jur de10.000 euro/an


Banuiesc ca sunteti inregistrat in scopuri de TVA normal, pe art . 153 Cod fiscal si nu 153^1 ?

Din ce spuneti ati putea fi platitor de tva trimestrial. Trebuie sa depuneti pana la 30.01 declaratia 010 ([ link extern ] .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere la tva lunar in timpul anului adriana_p adriana_p Buna ziua Am o firma infintata in luna aprilie 2013, neplatitoare de tva si cu impozit pe microintreprinderi. La sfarsitul lunii aprilie a depasit plafonul ... (vezi toată discuția)
Modificare perioada la tva mine58 mine58 Buna seara , Va rog sa imi spuneti daca se modifica perioada fiscala de la luna la trimestru la tva si decl. 112 in conditiile in care la 31.12 2013 ... (vezi toată discuția)
Trecere la perioada fiscala lunara - achizitie intracomunitara andreea_flori andreea_flori Buna ziua, Daca am efectuat o achizitie intracomunitara de marfa in luna feb ( marfa facturata in 28 februarie 2014) incepand cu ce luna trecem la perioada ... (vezi toată discuția)