avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Programul de lucru in perioada caniculara
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Programul de lucru in perioada caniculara

Buna ziua.Am si eu o problema legata de desfasurarea lucrului in perioadele de canicula,la care va rog sa imi dati un raspuns.
Sunt functionar public la o primarie comunala,referent cu atributiuni la compartimentul de registru agricol.Compartimentul mai are 2 functionari,cu aceeasi incadrare ca si a mea.nu exista in compartiment post ocupat de specialist in cadastru.
In perioada aceasta caniculara, cand in localitate s-au depasit 34 de grade celsius la umbra iar indicele de confort termic a depasit in zona noastra pragul critic de 80 de unitati,impreuna cu un coleg de birou am fost trimisa mai multe zile la rand din aceasta perioada, sa masuram terenurile agricole din extravilanul comunei.
Ma fost obligati sa ramanem pe camp toata ziua adica pana la terminarea programului,respectiv ora 16,00.
Este normal sa fim tratati asa,ca si functionari publici ,avem si noi niste drepturi ?
Angajatorul nostru in astfel de perioade nu avea cumva obligatia sa ia masuri de protejare a angajatilor si nu de exterminare ,cum s-a procedat?
Unde ma pot adresa ,deoarece in perioada urmatoare nu ma mai simt in stare sa efectuez o astfel de munca in astfel de conditii,cedand atat fizic cat si psihic.
va multumesc anticipat pt.raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:09, 19 Iunie 2013
Adresati-va ITM din judetul in care se afla angajatorul respectiv.
In perioadele cu temperaturi ridicate extreme (peste 37 garde C), angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale. Pentru imbunatatirea conditiilor de munca a angajatilor:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/ persoana/ schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.

Sanctiunile contraventionale, prevazute de OUG nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, sunt cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei. Totusi, in cazul incalcarilor grave ale legislatiei privind securitatea si sanatatea angajatilor, inspectorii de munca pot dispune sistarea activitatii agentilor economici pana la remedierea masurilor dispuse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea apei pe timp de canicula lenus70 lenus70 Buna ziua! Salariatii care au la locurile de munca un climat termic adecvat- instalatii de aer conditionat- mai beneficiaza de dreptul a primi apa in zilele ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate temperaturi extereme marianadavid marianadavid Buna ziua, O societate , cu angajati care lucreaza in aer liber, curatenie parcari, poate intrerupe activitatea zilnic cateva ore, conform Ordonantei 99 / ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu care sunt obligatiile din punct de vedere ssm ... marivasi marivasi as dori sa stiu care sunt obligatiile din punct de vedere SSM in caz de temperaturi extreme (ex canicula) (vezi toată discuția)