avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Daune cominatorii
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Daune cominatorii

Dupa ce am obtinut hot. irevocabila si executorie, ANRP ne tot face contestatii in anulare, pentru ca tot urmeza un proces pe o astfel de contestatie, pot cere daune cominatorii pe zi intarziere pana la punerea in aplicare a hot. executorii obtinute? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:38, 9 Martie 2009
Daunele cominatorii constituie un mijloc de constrângere a debitorului de a-şi executa în natură obligaţia. Astfel, dacă după data rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti prin care debitorul e obligat la executarea obligaţiei sale, acesta nu se conformează imediat, poate fi condamnat - prin conţinutul aceleiaşi hotărâri - la plata unei sume pentru fiecare zi cu care va întârzia executarea obligaţiei.
Aceste daune nu se vor aplica în cazul obligaţiilor ce au ca obiect sume de bani. Explicaţia constă în faptul că obligaţiile la care facem referire produc dobânzi în caz de întârziere, pe de o parte, iar pe de alta acestea sunt susceptibile de executare silită, prin recurgerea la formele de executare prevăzute de legislaţia procesual civilă (poprirea, urmărirea bunurilor mobile sau imobile).
De asemenea, nu se acordă daune cominatorii nici pentru asigurarea executării obligaţiilor de a da, care, în principiu, pot fi executate în natură (pe calea executării silite).
Astfel, daunele cominatorii se vor aplica numai când este vorba despre executarea obligaţiilor de a face sau a nu face - „intuitu personae", adică acele obligaţii ale debitorului, ce nu pot fi aduse la îndeplinire de către o altă persoană decât debitorul. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune cominatorii de intarziere sorincapitanescu sorincapitanescu Buna ziua, Am o Hotarare definitiva si irevocabila, investita cu formula executorie prin care ANRP pe Legea 290/2003 trebuie sa respecte Hotararea Comisiei ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii - amenzi cominatorii nste nste Buna ziua, Va rog sa-mi ziceti daca urmatoarele afirmatii sunt corecte: 1. Daunele cominatorii nu sunt veniturile creditorului nici venitul statului. Ce ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii omatcons omatcons Bună seara. Sunt în posesia unei hotărâri judecătoreşti irevocabile investită cu titlu executoriu contra instituţiei Primarului, pentru obligaţia de ... (vezi toată discuția)