avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... ACCIDENT RUTIER - cand este si accident de munca.
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

ACCIDENT RUTIER - cand este si accident de munca.

Buna ziua.
As dori sa aflu daca un accident rutier, in urma caruia soferul, angajat al unei societati, nu a avut nevoie de ingrijiri medicale, dar care s-a soldat cu o victima, este considerat si accident de munca.
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:39, 21 Iunie 2013
Nu, nu se considera accident de munca pentru sofer dar poate fi considerat accident de munca pentru victima daca aceasta era angajata sise afla in timpul serviciului sau in indeplinirea unei sarcini de serviciu.
Evenimentul produs trebuie comunicat la ITM, daca se incadreaza in prevederile Legii ssm nr. 319/ 14.07.2006
art.5
lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
lit.h) boală profesională - afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici sau biologici caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă;
coroborat cu
art. 27 al.(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.

Daca soferul, angajat al firmei, nu a suferit vatamari care sa necesite concediu medical si daca victimele din celalalt vehicul care au suferit vatamari, nu sunt angajati, atunci evenimentul nu trebuie comunicat la ITM si nu se inregistreaza ca accident de munca.
Acest lucru, nu impiedica firma, al carui angajat a fost implicat in accidentul rutier, soldat cu victime (care nu sunt angajati ai firmei si nici ai altei firme), sa numeasca o comisie pentru cercetarea evenimentului produs, mai ales in conditiile in care evenimentul rutier produs a fost retinut in responsabilitatea soferului, angajat al firmei si s-a datorat unei defectiuni la echipamentul de lucru (autovehicul).
Documentul respectiv va fi util (si solicitat) in urma cercetarii evenimentului rutier produs, ulterior, daca se ajunge la parchet/ instanta, de catre politie/ parchet/ instanta, pentru efectuarea unei expertize tehnice judiciare, in specialitatea auto.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto in timpul orelor de serviciu. emillius emillius Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca atunci cand un angajat este implicat intr-un accident auto in timpul orelor de serviciu, trebuie anuntat ITM-ul? ... (vezi toată discuția)
Accident de munca gicuro12 gicuro12 as vrea sa stiu daca a trecut mai mult de sase luni de la producerea unui accident el mai poate fi declarat ca accident de munca ? (vezi toată discuția)
Infarct in timpul orelor de program dorel05 dorel05 sunt taximetrist,iar in timpul orelor de munca am suferit un infarct...am fost luat de salvare,transportat la spital si operat de urgenta(angioplastie ... (vezi toată discuția)