avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj cu 7 zile fara plata in ultimele 12 luni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj cu 7 zile fara plata in ultimele 12 luni

Doresc un raspuns la urmatoarea situatie : am lucrat 14 luni, respectiv din 1.03.2012 - 30.04.2013, la o firma care si-a restrans activitatea si mi-a facut actele pentru somaj, numai ca aici a aparut o problema intrucat in luna martie am avut 7 zile concediu fara salar.
Adeverinta de la firma este completata pe ultimele 12 luni si apare la somaj ca suspendare a contractului.
Pot obtine indemnizatia de somaj si daca da ce sa cer firmei pentru a-mi primi dosarul.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:48, 22 Iunie 2013
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17

(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Asadar, una dintre conditiile necesare pentru a beneficia de somaj este sa avet un stagiu minim de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la somaj.
In speta, dvs ati lucrat din 01.03.2012 - 30.04.2013, ceea ce inseamna un stagiu de 14 luni din care se scad 7 zile de CFP. Rezulta ca conditia stagiului minim de cotizare o indepliniti.

Angajatorul trebuia sa va completeze toata perioada lucrata la acesta. In speta, solicitati sa va completeze adeverinta de somaj si pentru celelalte 2 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii acordare somaj scildta scildta Avem urmatoarea speta: Salariat in sector privat, stagiu cotizare 12 luni, demisioneaza ramanand 1 luna fara ocupatie, se reintoarce la vechiul loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Somaj mihteo mihteo Lucrez ca administrator financiar la o institutie de invatamat preuniversitar cu 0,75% norma. S-a zvonit ca din toamna se desfiinteaza aceste posturi.Voi ... (vezi toată discuția)
Somaj carsteadana carsteadana Buna ziua. Anul acesta fiul meu in varsta de 22 ani a terminat liceul la seral , iar dupa terminare a bagat dosar pt somaj .Problema este urmatoarea -pe timpul ... (vezi toată discuția)