avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Autoturism primit spre folosinþã, neînmatriculat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Autoturism primit spre folosinþã, neînmatriculat ºi cu numere false

Buna ziua,
Un prieten a patit urmatoarea situatie: a primit un automobile spre folosinta de la un domn,,masina era pe firma avand rar valabil si asigurare..automobilul e destul de vechi ( 1985) dar tehnic ireprosabil. singurele acte pe care le detine amicul sunt talonul si asigurarea.Ieri a fost oprit de un politist , amicul I a prezentat actele valabile , acesta a verificat masina si surpriza,,aparea iesita din circulatie, drept urmare politistul I-a luat permisul amicului, l-a pus sa dea o declaratie ( cum ca a condus masina cu actele in regula RAR si asigurare) si I a eliberat o dovada pe care a scris urmatoarele: domnul x a condus auto cu nr xx-40 xxx care e neinmatriculat si cu numere false...mentionez ca pe dovada scrie ca s-a efectuat un process verbal dar nu are nici un numar....process verbal nu s-a efectuat si nicaieri nu este stipulat ce articol a incalcat amicul meu.

practic a fost oprit I s-a luat o declaratie si I s-a inmanat o dovada de circulatie ...ce parere aveti?
mentionez ca proprietarul masinii e de negasit acum ,,fiind plecat in strainatate
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
vetx, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:34, 22 Iunie 2013
radierea din oficiu se face doar in cazul masinilor abandonate.

daca domnul respectiv s-a mutat definitiv in alta tara cel mai probabil si-a incheiat definitiv si socotelile pe aici inclusiv pe cele privind impozitele.

daca actele erau in regula se va constata numai de catre procuror.

amicul dvs. are vina ca a circulat cu o masina pe care a primit-o in folosinta fiind in cunostinta de cauza cu privire la situatia proprietatii, in mod sigur nu platea impozit la masina din moment ce nu a inmatriculat-o pe numele lui.

pedeapsa pe care o va primi este cea prevazuta la art. 85/1 dar cel mai probabil va fi cu suspendare iar permisul i se va anula ca urmare a hotararii judecatoresti definitve.
Daca a stiut este o chestiune care trebuie probata.
Insa...in Romania doar fapta conteaza de multe ori pentru ca oamenii nu stiu sa se apere singuri...
Daca declara fara sa stie ca a stiut...este vinovat...
@av.Lascoschi
...oamenii nu stiu sa se apere singuri...

Acest citat ar trebui pus ca motto al acestui site ! Nimeni, nici pe acest forum si nici pe altele de profil nu-ti spune ce sa nu faci ! De pilda, chiar daca stii sa scrii si chiar daca scrii caligrafic si fara greseli (destepti se considera toti !), e bine sa te abtii de la a da cu subsemnatul si sa nu cedezi primului impuls (sau amenintarilor/presiunilor), mai ales cand ai de a face cu organele (politie de tot felul, parchet, finante, etc) ! In cazul de fata o persoana care si-ar fi cunoscut drepturile, refuza sa declare/semneze ceva si se prezenta la politie/parchet insotita de un avocat ales. Un motiv ar fi ca a doua zi altfel vezi lucrurile decat atunci cand esti oprit in trafic si esti stresat. In plus in urma discutiei cu un avocat descoperi lucruri despre care nu stiai, sau mai exact nu constientizai si care sunt in favoarea ta.Pretul platit de cineva pt. a fi aparat de un profesionist este in 99% din cazuri mult mai mic decat pretul platit pt. ca a fost (corect : s-a considerat) pregatit sa se apere/reprezinte singur !
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
e4c5, utilizator
el nu a stiut ca masina nu mai e inregistrata...dar a considerat ca din timp ce are verificarea tehnica valabila si asigurarea valabila se poate folosi de masina...in nenumarate ori a incercat sa vorbeasca cu un frate al proprietarului pentru a trece masina pe numele lui dar de fiecare data s a lovit de atitudinea necooperanta a acestuia.
facand abstractie de starea neclara a masinii va rog sa mi spuneti daca agentul de politie are vreo culpa in sensul ca nu a a efectuat procesul verbal de constatare in momentul in care l-a oprit in traffic si a eliberat dovada in baza unui process verbal inexistent!!...
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
vetx, utilizator
fiind vorba despre o infractiune se intocmeste dosar penal si nu proces verbal e constatare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O masura deja luata, mai poate fi luata inca o masura dupa mai mult de o luna dezile si ptr aceeasi fapta? lucianicoleta lucianicoleta am condus un autoturism marca BMV pe data de 10 iunie intr-o comuna unde locuiesc. Deoarece eram candidat la alegerile locale, actualul primar mi-a facut ... (vezi toată discuția)
Condus masina radiata dan tita dan tita Buna. Am cump arat o masina cu nr de anglia m a oprit politia si la o verificare s a gasit data la export ceva de genu radiat. Eu nu am stiut, persoana de la ... (vezi toată discuția)
Dosar pentru conducerea unui autoturism neinmatriculat lucianicoleta lucianicoleta In data de 10 iunie 2012 chiar in ziua alegerilor locale eram la volanul unui autoturism BMV cu numere de Austria si mergeam la o sectie de vot deoarece eram ... (vezi toată discuția)