avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Care sunt conditiile de indeplinit pentru primirea stimulentului de insertie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:19, 23 Iunie 2013
OUG nr.111/2010 prevede :
art.7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.


(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

art.2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
...

Coroborand cele doua texte de lege s-ar deduce ca pentru a primi stimulentul de insertie trebuie ca persoana indreptatita:
- sa indelineasca conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC
- sa obtina venituri din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole supuse impozitului pe venit/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de consiliere ElenaTarna ElenaTarna Buna! am si eu o nelamurire.. In prezent sunt studenta si am dreptul la indemnizatia de crestere copil; As dori sa predau dans, contracost in cadrul unui SRL ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil oana_gh oana_gh Buna ziua! as dori sa stiu si eu care ar fi valoare indemnizatiei de crestere a copilului pentru un salariu net de 1350 (media pe ultimele 12 luni lucrate) si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ramolex ramolex buna ziua. o persoana este mama unei fetite care pe data de 12 iunie implineste 1 an. pana in acest moment tatal fetitei nu a beneficiat de concediu de ... (vezi toată discuția)