avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recalificare cale de atac
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recalificare cale de atac

Buna ziua!
cum se solicita si in baza a ce -recalificarea caii de atac ca fiind apelul (vechiul cod de pr civila) in situatia in care in sentinta judecatoriei scrie ca se poate inainta recurs in 15 zile de la comuicare? cum se procedeaza in aceasta situatie?
multumesc.
Nu conteaza ce cale de atac a indicat instanta in dispozitiv deoarece calea de atac este dată de lege, iar nu de către instanţă.

Nu va ramane decat sa formulati calea de atac prevazuta de lege fara alte formalitati.
Ma gandeam sa formulez recursul asa cum se indica in sentinta judecatoriei...si inainte de motivare sa scriu o fraza de genul; solicitam recalificarea caii de atac ca fiind apelul conform art. 282 indice 1 vechiul cod de procedura civila. in rest sa fie intrunite toate conditiile recursului, iar apoi instanta sa decida care este calea de atac. e ok asa?
multumirii!!
Stimat forumist,

Este corect şi de indicat într-o astfel de situţie să întruniţi toate condiţiile cerute de lege privitoare la recurs: termen de declarare, termen de motivare, motivarea propriu-zisă.

Nu greşiţi nici dacă cereţi instanţie superioare să califice calea de atac a recursului ca fiind apel - se numeşte calificare, nu recalificare.

Cu stimă.
Multumesc domnule avocat Andrei,
Pe scurt este corecta -ok- situatia expusa de mine mai sus: sa formulez recurs si inainte de motivarea acestuia sa solicit calificarea caii de atac ca fiind apelul.
E corect invocat pt calificarea caii de atac ca fiind apelul - art. 282 indice 1 -suma din litigiu(de recuperat) fiind de 450.000 lei .
S inca o intrebare:daca instanta considera ca apelul e calea de atac si eu am formulat recurs?
Multe multumiri.:)
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
Ramona24, utilizator
Ceea ce ar trebui sa va preocupe in primul rand este sa declarati in termen legal calea de atac si sa o motivati.

In rest, la primul termen de judecata instanta din oficiu va califica calea de atac si va constitui in mod corespunzator completul de judecata.

Sa aveti grija sa si timbrati corespunzator.

Alte discuții în legătură

Schimbare din recurs in apel este posibil? advsys advsys care este temeiul legal in care judecatorul poate schimba cursul judecatii din recursul in apel? multumesc. (vezi toată discuția)
Cum se poate corecta o decizie judecatoreasca ce incalca legea, daca esti in recurs la cab? bordmail3 bordmail3 Intr-un conflict pe Legea 10/2001, in care ceream instantei sa oblige Primaria sa solutioneze o notificare depusa in termen legal in 2001 dar ramasa ... (vezi toată discuția)
Recalificarea caii de atac ioanandrei ioanandrei Va rog sa ma sfatuiti: daca INSTANTA DE FOND judeca o cauza si da o sentinta , indicind apoi ca aceasta sentinta poate fi atacata cu o CALE DE ATAC ... (vezi toată discuția)