avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata restantelor la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata restantelor la intretinere

In cazul unui restantier la plata intretinerii, care a acumulat si penalitati de intarziere, care incepe sa-si achite datoriile, de buna voie sau prin hotarare judecatoreasca, se retin mai intati penalitatile pana la stingerea lor si apoi restantele, sau proportional restante/penalitati?
Cel mai recent răspuns: miticamanea , utilizator 16:18, 17 Ianuarie 2014
Conform norme in vigoare ,ordinea de stingere a debitelor este in functie de vechimea acestora,achitandu-se concomitent suma de baza +penalitatile aferente
Buna seara,
Cu toate ca este un topic mai vechi, va rog sa precizati care este legislatia unde este prevazut ca penalitatile trebuie achitate concomitent cu intretinerea aferenta.
Solicitarea mea porneste de la refuzul unor locatari de a-si achita penalitatile, solicitand sa le precizez care este legislatia care stabileste acest lucru.
Multumesc!
Cititi cu mare atentie acest topic de la un capat la altul si veti ajunge la o concluzie surprinzatoare si nu prea placuta pentru dv. ca administrator:
www.avocatnet.ro/content/for...

Iar in continuare va voi posta fragmentul din Noul Cod Civil care reglementeaza acest aspect:
Sectiunea 5 - Imputatia platii


Imputatia platii facuta prin acordul partilor Art. 1.506
(1) Plata efectuata de debitorul mai multor datorii fata de acelasi creditor, care au acelasi obiect, se imputa asupra acestora conform acordului partilor.
(2) In lipsa acordului partilor, se aplica dispozitiile prezentei sectiuni.

Imputatia facuta de debitor Art. 1.507
(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelasi fel are dreptul sa indice, atunci cand plateste, datoria pe care intelege sa o execute. Plata se imputa mai intai asupra cheltuielilor, apoi asupra dobanzilor si, la urma, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata asupra unei datorii care nu este inca exigibila cu preferinta fata de o datorie scadenta, cu exceptia cazului in care s-a prevazut ca debitorul poate plati anticipat.
(3) In cazul platii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputatia prin mentiunile corespunzatoare consemnate de el pe ordinul de plata.

Imputatia facuta de creditor Art. 1.508
(1) In lipsa unei indicatii din partea debitorului, creditorul poate, intr-un termen rezonabil dupa ce a primit plata, sa indice debitorului datoria asupra careia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile ori litigioase.
(2) Atunci cand creditorul remite debitorului o chitanta liberatorie, el este dator sa faca imputatia prin acea chitanta.

Imputatia legala Art. 1.509
(1) Daca niciuna dintre parti nu face imputatia platii, vor fi aplicate, in ordine, urmatoarele reguli:
a) plata se imputa cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenta;
b) se vor considera stinse, in primul rand, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai putine garantii;
c) imputatia se va face mai intai asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) daca toate datoriile sunt deopotriva scadente, precum si, in egala masura, garantate si oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) in lipsa tuturor criteriilor mentionate la lit. a)—d), imputatia se va face proportional cu valoarea datoriilor.
(2) In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.


In mod normal se aplica art 1506 - 1508.
Numai in cazul in care exista sentinta judecatoreasca se aplica art.1509 - imputatia legala.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
elga50, moderator
@miticamanea, verificati daca in statut si acordul de constituire al asociatiei aveti prevazut aplicarea penalizarilor pentru diverse debite din partea locatarilor si functie de asta va orientati spre Legea contabilitatii 82/1991 si a Ordinului 1969/2007, in care se fac referire la tinerea contabilitatii in ordine cronologica.
Asociatiile de proprietari care aleg contabilitatea in partida simpla tin cont de aceste reglementari, in cazul in care nu ar fi existat, ar fi tinut cont de codul civil.
Multumesc mult pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea platilor - intretinere - plata prin platforma deskis haller haller Buna ziua, Puteti sa imi spuneti daca exista in lege vreo ordine a platilor in cazul contravalorii intretinerii? Am avut de achitat vreo 5 luni de zile, ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere antonyc antonyc Buna ziua, As vrea sa stiu care este prioritatea si ordinea legala de achitare a restantelor catre asociatia de propietari , in fapt Am avut o restanta de ... (vezi toată discuția)
Ordinea in care se sting datoriile ionuti ionuti Buna ziua. Astept din partea dvs. raspunsuri bazate pe practica si pe legislatia in viguare, pentru urmatorul caz: Avem in AP un proprietar care are datorii ... (vezi toată discuția)