avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nu stiu unde sa ma duc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nu stiu unde sa ma duc

Buna ziua.
Locuiesc in orasul Buzau si lucrez la o firma de paza si protectie care isi are sediul social in Brasov.
Punctul de lucru este in Buzau.
Pe data de 17.06.2013 am fost anuntati ca de la 01.07.2013 firma a pierdut contractul cu obiectivul si ca nu o sa mai avem de lucru.
Ieri au venit patronii de ne-au adus salariile pe luna mai, nu ne-au dat preavize sau alte documente si ne-au spus sa ne dam demisiile.
Am refuzat acest lucru si le-am cerut documentatiile pt somaj.
Azi am fost la Camera de Munca Buzau sa scot revisalul si mi-au spus ca nu pot intra ca este parolat si nu pot intra.
Am fost si la Casa Judeteana De Pensii de am cerut sa-mi dea un extras cu toate contributiile firmei la pensie si mi-au spus ca trebuie sa ma duc la Casa de Pensii Brasov ca acolo isi are sediul firma si ca de la Buzau nu pot scoate acel extras.

Unde sa ma duc ca sa-mi dea revisalul, si cotizatiile de pensie sau cum sa-i verific pe patroni ca au platit darile la stat avand in vedere ca am vechime de 4 ani si 6 luni si as beneficia fara probleme de somaj?
Cel mai recent răspuns: sandry 86 , utilizator 08:43, 27 Iunie 2013
1. - Plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj nu este o cerinta obigatorie pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.
- Puteti beneficia de indemnizatie de somaj si daca nu au fost platite contributiile.

2. Daca s-a desfiintat punctul de lucru trebuie sa fiti concediati cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Trebuie sa luati legatura cu ITM Brasov sa sesizati ca angajatorul nu respecta prevederile din Codul muncii in ceea ce priveste incetarea contractului individual de munca.

Obligatia de a va da extras din REVISAL este a angajatorului , in principal si apoi va puteti adresa ITM-ului.

Nicio lege nu incumba, in principal, in sarcina ITM-ului aceasta obligatie.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Ati depus o solicitare in scris la angajator sa va dea acele documente la care va referiti ?

Domnule Freelis nu am depus cerere la angajator deoarece dansul trebuia sa vina cu toate actele privind somajul. Patronul a venit pe 26 luna aceasta de ne-a adus salariile dar nu ne-a adus actele pt somaj dar ne-a spus ca de la 01.07.2013 nu o sa mai lucram ca a pierdut obiectivul si pana la data de 30.06.2013 sa ne dam demisiile si apoi vine luna viitoare cu actele si cu ultimii bani.
Am incercat sa ma duc pe la toate institutiile sa scot revisal, sa verific daca au cotizat la pensii, intr-un cuvant sa vad daca au platit darile catre stat pt a beneficia de somaj. Nici demisia nu mi-o dac cum doreste dansul ca asta ar insemna sa renunt la drepturile mele de somaj. Ce pot face mai departe?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj bibistoc bibistoc In cazul in care administratora firmei la care lucrez a fost arestata, iar magazinul este sigilat, eu pot intra in somaj? Ce pot face daca in aceasta perioada ... (vezi toată discuția)
Ma confrunt cu o problema sandry 86 sandry 86 Buna ziua. Lucrez la o firma de paza si protectie. Pe data de 13.06.2013 am aflat de la directorul obiectivului ca de la data de 01.07 2013 nu o sa mai lucram ... (vezi toată discuția)
Salariu 300 lei lunar la un program de 8 ore c79 c79 Bunaziua . As dori daca se poate sa ma indrumati in urmatoarea problema. lucrez de 30 de luni la o croitorie serie . Am un contract de munca in care se ... (vezi toată discuția)