avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Datorii certe, lichide si exigibile
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Datorii certe, lichide si exigibile

In cazul unui contract prin care se deruleaza diferite activitati intre firme si se emit mai multe facturi pe durata unei luni, cand datoriile rezultate din aceasta relatie devin certe, lichide si exigibile? Pentru a indeplini aceste conditii este suficient ca facturile sa fie emise? E nevoie de o sentinta? Cine stabileste acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Nafets , utilizator 22:10, 12 Martie 2009
Nu este nevoie de o sentinta, insa daca vreti sa puneti facturile in executare trebuie sa le investiti cu formula executorie la instanta comepetenta
Caracterul cert, lichid si exigibil al creantelor rezultate dintr-un contract depinde de clauzele contractului respectiv.
Creanta este certa daca existenta sa rezulta din contract sau din alte acte emanate de debitor sau insusite de acesta (comenzi etc).
Creanta este lichida atunci cand cuantumul ei este determinat prin contract sau este determinabil cu ajutorul contractului sau al altor acte emanate de debitor sau insusite de acesta.
Exigibilitatea creantei reprezinta scadenta acesteia, care de regula este stabilita prin contract (termenul de plata a facturilor).
In cazul neplatii la scadenta a facturilor, trebuie sa va adresati instantei de judecata, care va verifica daca, creanta in cauza are caracter cert, lichid si exigibil si in caz afirmativ, va pronunta o hotarare judecatoreasca de obligare a debitorului la plata sumelor datorate.
Nu puteti investi facturile cu formula executorie. Executarea silita se efectueaza numai in temeiul unei hotarari judecatoresti sau a unui alt inscris care constituie titlu executoriu conform legii. Facturile fiscale nu constituie titlu executoriu.


Multumesc pentru raspuns,

Am o fila CEC ce am primit-o si am fost mandatat de catre cleint sa o completez cu sumele ce devin certe, lichide si exigibile. Asta inseamna ca va trebui sa merg pe somatie de plata si sa completez cu sumele ce mi le aproba instanta? Sau pot sa completez cu sumele ce mi le datoreaza? Mentionez ca nu pt toate serviciile am comanda scrisa.


Multumesc.
Buna ziua,

incercati pe somatie la plata, depuneti toate dovezile pe care le aveti pentru a dovedi debitul restant.
In caz ca vi se va respinge actiunea puteti sa incercati si pe drept comun o actiune.
Daca castigati pe somatie la plata hotararea emisa o investiti cu formula executorie ea apoi fiind titlu executor.

Succes
Dar halatul doamna, cat e halatul? :)

Ca o gluma... Pot completa cec-ul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investire cu formula executorie-angajament de plata suzy suzy un angajament de plata poate fi investit cu formula executorie daca nu a fost intocmit la notar ci doar a fost completat de catre firma creditoare ,s-a scris ... (vezi toată discuția)
Ce se intelege prin bunurile unei societati radiate? rrocambole rrocambole Conform art.176 al Legii nr.85/2014, lit.c ,,daca dupa acoperirea tuturor creantelor, inchiderea procedurii si radierea debitorului din registrele in care ... (vezi toată discuția)
Este creanta certa? eugen82 eugen82 este o creanta certa un act scris de mina prin care o persoana recunoaste ca a imprumutat o suma de bani si ca se obliga sa plateasca la o data? (vezi toată discuția)