Buna, cu ceva timp in urma, am declarat in scris, la sediul politiei, in asa fel incat sa protejez o persoana care oarecum mi-a impus sa o fac. Mai exact este o declatie mai putin extrasa din realitate, falsa. Acum pot fi victima in instanta, datorita declaratie mele. Inca nu se stie daca se va ajunge in instanta dar sunt curios daca va fi asa, ce sanse as avea sa scap, am martori ca am declaratia mea nu corespunde celor intamplate. Astept sfaturi. Mutumesc !
Buna ziua,
declaratia data de dvs. in cursul urmaririi penale constituie o proba in cadrul procesului penal, de aceea sfatul meu este sa va prezentati din nou in fata acestora sa va schimbati declaratia si sa indicati personele care pot sa sustina cele afirmate de dvs.
In acest fel exista posibilitatea ca dosarul sa se finalizeze cu o solutie de netrimitere in judecata.
De asemenea sunt foarte importante si probele care exista la dosar, in sensul ca declaratia pe care o dati dvs. trebuie sa se coroboreze cu celelalte probe din dosar pentru a produce efecte.
Nu am înţeles bine dacă este vorba despre o declaraţie în sensul mărturieo, ori în sensul altui gen de declaraţie, cum ar fi o declaraţie de parte (vătmată...etc).
În ceea ce priveşte o potenţială mărturie mincinoasă, există posibilitatea netragerii acesteia, în acest scop invitându-vă să urmăriţi prevederile Art. 260 Cod penal, Mărturia mincinoasă:
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.
Dacă este vorba despre altfel de răspunderi, plângeri penale pentru denunţ calomnios, problema trebuie analizată în concret. Poate nu ar fi rău să consultaţi un avocat.