Buna seara. O prietena a mea a facut o un desen in creion la o cladire veche, emblematica, ce apartine societatii unde lucrez, cu cativa ani in urma. Acea schita in original mi-a fost data mie. Eu am facut o copie la xerox si am dat-o societatii. Acum doi ani, fara sa ma intrebe nimeni, acel desen a aparut pe niste cutii ce vinde un produs. As vrea sa stiu daca pot cere societatii sa ma despagubeasca baneste pentru ca a folosit acel desen fara sa ma intrebe.
Cred ca ar fi fost necesar acordul prietenei tale (autoarea desenului) si remunerarea corespunzatoare (daca acest lucru nu s-a realizat deja la momentul la care ai predat societatii desenul).
Este vorba ca societatea a primit acel desen de la dvs. si l-a considerat fie donatie, fie indeplinirea unei sarcini de serviciu. Deci, daca exista un hot in aceasta poveste, hotul sunteti dumneavoastra, deoarece ati oferit firmei un bun care nu va apartinea. Nimeni nu poate da altuia ce nu-i al lui. Dar firma a actionat de buna credinta, nu cred ca se poate dovedi ca firma si-a insusit cu intentia de a comite o infractiune o opera care ar fi trebuit de fapt platita prietenei dvs. In mod normal, ar fi trebuit macar sa documentati solid faptul ca opera nu va apartine si ca daca firma doreste sa o foloseasca vor trebuie platite drepturi de autor. Datorita relatiei de amicitie, un avocat abil ar putea specula ideea ca prietena a conspirat impreuna cu dumneavoastra pentru a sili firma sa-i plateasca drepturi de autor, ceea ce firma nu ar fi acceptat daca ar fi fost pusa in tema de la bun inceput.