avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Despagubire folosire desen
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Despagubire folosire desen

Buna seara. O prietena a mea a facut o un desen in creion la o cladire veche, emblematica, ce apartine societatii unde lucrez, cu cativa ani in urma. Acea schita in original mi-a fost data mie. Eu am facut o copie la xerox si am dat-o societatii. Acum doi ani, fara sa ma intrebe nimeni, acel desen a aparut pe niste cutii ce vinde un produs. As vrea sa stiu daca pot cere societatii sa ma despagubeasca baneste pentru ca a folosit acel desen fara sa ma intrebe.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 03:03, 13 Iulie 2013
Cred ca ar fi fost necesar acordul prietenei tale (autoarea desenului) si remunerarea corespunzatoare (daca acest lucru nu s-a realizat deja la momentul la care ai predat societatii desenul).
Este vorba ca societatea a primit acel desen de la dvs. si l-a considerat fie donatie, fie indeplinirea unei sarcini de serviciu. Deci, daca exista un hot in aceasta poveste, hotul sunteti dumneavoastra, deoarece ati oferit firmei un bun care nu va apartinea. Nimeni nu poate da altuia ce nu-i al lui. Dar firma a actionat de buna credinta, nu cred ca se poate dovedi ca firma si-a insusit cu intentia de a comite o infractiune o opera care ar fi trebuit de fapt platita prietenei dvs. In mod normal, ar fi trebuit macar sa documentati solid faptul ca opera nu va apartine si ca daca firma doreste sa o foloseasca vor trebuie platite drepturi de autor. Datorita relatiei de amicitie, un avocat abil ar putea specula ideea ca prietena a conspirat impreuna cu dumneavoastra pentru a sili firma sa-i plateasca drepturi de autor, ceea ce firma nu ar fi acceptat daca ar fi fost pusa in tema de la bun inceput.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2013
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor in grafica krokodil3 krokodil3 Buna ziua, Am o neliniste de cateva zile si sper sa primesc un raspuns de la dumneavoastra. Sunt angajat in cadrul unei companii si incadrat in cartea de ... (vezi toată discuția)
Copyright fotografic FlorinBis FlorinBis Am facut o intelegere verbala cu o firma sa realizez cateva poze ce vor ajuta la reclama contra, unei sume pentru care ne vom intelege dupa ce totul va fi ... (vezi toată discuția)
Se pot inregistra ca marca intrebarile pentru un concurs? ionu roman ionu roman este posibil ca emitent al unor intrebari pentru anumite genuri de concursuri ca eu sa imi inregistrez ca marca aceste intrebari? Pentru a nu putea fi folosite ... (vezi toată discuția)