avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere C.I.M
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere C.I.M

Buna ziua!
Am urmatoarea situatie: un angajat a plecat in concediu fara plata pe perioada 01.04 - 30.06. A sunat la firma ca nu se mai intoarce, fiind plecat la munca in strainatate. Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez? Pot sa incetez contractul retroactiv de la 01.07? Mai are drept la concediu de odihna pe anul acesta; pot sa-l trec cateva zile in concediu si apoi sa desfac cim? Cu ce articol desfac cim?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:46, 5 Iulie 2013
Ceea ce vreti dvs nu se poate in totalitate, deoarece:
- incetarea retroactiva a c.i.m. poate atrgae sanctionarea contraventionala a angajatorului pentru netransmiterea in termen a REVISAL-ului

- potrivit art.145 alin.2 C.mun., are dreptul la CO pentru perioada efectiv lucrata

- nu aveti cum sa-l treceti in CO fara a exista o cerere din partea salariatului in acest sens

Desacerea c.i.m. poate avea loc la initiativa salariatului sau la initiativa angajatorului. Angajtorul poate sa-l concedieze sau sa-i desfaca disciplinar c.i.m.
Cel mai frumos ar fi sa primiti o cerere scrisa prin care fostul salariat sa solicite incetarea contractului de munca si sa incetati contractul prin acordul partilor.
Prin Regulamentul intern aveti prevazut ca se desface contractul de munca pentru lispsa unui numar de zile de la munca.
Dupa ce ii acordati zilele de concediu aferent anului in curs puteti desface contractul de munca in temeiul art. 264 lit.f, dupa trecerea zilelor prevazute in regulament.
Desfacerea c.i.m. nu are cum sa fie efectuata dupa trecerea zilelor prevazute in regulament, deoarece desfacerea c.i.m. este lovita de nulitate absoluta in lipsa unei cercetarii disciplinare prealabile.
Articolul 81
1) prin demisie se intelege actul unilateral de vointa al salariatului care printr-o notificare scrisa , comunica angajatorului incetarea locului de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz
3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia
8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul de munca.
Art.81 C.mun. este incident in situatia in care salariatul isi da demisi si nu in cazul in care angajatorul doreste incetarea raportului de munca.

Alte discuții în legătură

Plecare angajat la o alta societate apetra apetra In cazul in care un angajator nu vrea sa dea drumul unui angajat sa plece la o alta firma ce poate face angajatul? Contractele de munca sunt standard, fara ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara in perioada de preaviz nyusziful nyusziful Buna ziua. 4 salariati - bucatari, au decis toti odata sa vina sa isi prezinte demisiile. Fara sa invoce niciun motiv, si nici faptul ca le-am fi incalcat ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz ciugolialacramioara ciugolialacramioara Va rog sa-mi spuneti daca in perioada de preaviz este obligatoriu sa se lucreze cele 20 de zile de preaviz. Am un angajat care si-a dat demisia conf art.81 din ... (vezi toată discuția)