avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada preaviz

Va rog sa-mi spuneti daca in perioada de preaviz este obligatoriu sa se lucreze cele 20 de zile de preaviz. Am un angajat care si-a dat demisia conf art.81 din Codul Muncii cu 20 de zile de preaviz si a venit la lucru doar 8 zile , dupa care nu a mai venit, ce s-a fac in acest caz.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:39, 9 Ianuarie 2014
Conform art.81 alin.5 C.mun., pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Art.39 (2) C.mun. dispune ca, salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
b) obligatia de a respecta disciplina muncii;
...

Prin urmare, pe perioada preavizului durata timpului de munca este cea mentionata in c.i.m., daca in c.i.m/., in ccm aplicabil sau in reg.intern nu se prevede altfel.

In speta, aveti doua optiuni:
- fie demarati procedura cercetarii disciplinare si i se va putea desface disciplinar c.i.m.

- fie c.i.m. inceteaza prin demisie , iar perioada lipsa va figura in adeverinta de vechime ca absente nemotivate. In acest sens, nu se efectueaza nicio cercetare disciplinara
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc,
Eu i-am trimis o convocare pentru a rezolva problema, in care am scris ca figureaza absent nemotivat din data de...... si l-am convocat in data de 15.01 ( m-am asigurat ca ajunge scrisoarea si are timp sa vina la sediu sa clarifice situatia).In caz de neprezentare ii desfac contractul de munca cu data de 16.01 cand se incheie perioada de preaviz si il trec absent nemotivat ?
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
ciugolialacramioara, utilizator
daca expita termenul de preaviz , atunci ii incetati c.i.m. prin demisie. Perioada lipsa i-o treceti ca fiind absent nemotivat, in situatia in care nu prezinta concediu medical.

Daca prezinta concediu medical , atunci preavizul este supendat si se va relua in prima zi celei in care se termina concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie 81-4 alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu ma confrunt cu urmatoarea situatie., am un salariat care si-a dat demisia si care trebuie sa-si respecte termenul de preaviz, chiar daca este 20 de zile ... (vezi toată discuția)
Demisie pirvuralucam pirvuralucam Buna ziua, sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de ... (vezi toată discuția)
Buna seara un angajat si-a trimis demisia in data de 16.02 fara ... Rayonsil Rayonsil Buna seara Un angajat si-a trimis demisia in data de 16.02 fara preavizul de 20 zile semnat in contract.In aceasta perioada este absent de la locul de ... (vezi toată discuția)