Sunt traducator autoritat de MJ, posed certificat de inregistrare emis de Administatia financiara cu CIF aferent si deci pot emite facturi fiscale. Doarece pana acum am lucrat numai cu persoane juridice, cum voi proceda in cazul persoanelor fizice? Voi emite factura si chitanta ca si in cazul persoanelor juridice, completand doar rubrica cu numele cumparatorului (mentionez ca am facturi tipizate)?
De asemenea clientul a solicitat sa emit factura pe firma la care lucreaza mama sa, ca sa o poata deconta. Cat de legal e acest lucru pentru mine? Nu cumva am nevoie de un contract incheiat cu firma respectiva care sa stea la baza facturarii sau se poate factura si fara un contract? Nu lucrez de foarte mult timp ca traducator freelancer si am inca multe de lamurit...
Normal ca va trebuie un contract cu firma respectiva si serviciul trebuie sa fie efectiv prestat pentru a fi deductibila cheltuiala pentru firma respectiva.Factura si chitanta.
De ce trebuie obligatoriu contract scris ?
Daca partile au convenit verbal asupra pretului si prestarii serviciului , beneficiarul a facut plata si nu mai vrea sa semneze contract atunci ce sa faca prestatorul :sa-i refuze banii ?
Ati gasit vreodata in Codul fiscal notiunea de "conventie verbala"? Contractul este obligatoriu. Sa aveti macar comanda/oferta acceptata, ca in cazul reparatiilor...
Davideg v-a raspuns foarte corect.
De altfel, dvs. vreti sa fiti in legalitate sau sa lucrati "verbal"?
"beneficiarul a facut plata si nu mai vrea sa semneze contract atunci ce sa faca prestatorul :sa-i refuze banii ?"
Sa faca contractul si sa i-l trimita prin posta, recomandata.
O factura fiscala este un document prin care se concretizeaza o tranzactie economica intre doua parti. Factura fiscala are la baza un contract comercial sau pur si simplu o comanda. Firma care cumpara lanseaza o comanda catre firma care vinde. Argumentele pentru necesitatea contractului sau a comenzii sunt in favoarea vanzatorului, din punct de vedere economic si financiar dar si juridic. Eu sfatuiesc pe toata lumea care vinde sa faca in asa fel incat sa detina una din cele doua documente. Mai mult decat atat, daca se acorda reduceri sau termen de plata prelungit as opta neaparat pentru contract. Daca este pregatit din timp un draft de contract, sau un model de comanda, nu vad nici un impediment pe care l-ar invoca un client daca documentul insoteste factura. Este normal ca ulterior incheierii tranzactiei sa refuze sa mai semneze ceva, fie din comoditate, fie din suspiciune. Ideea este ca inainte de factura trebuie semnat contractul sau comanda.
Eu inteleg acest aspect , dar in practica sunt foarte multi clienti care refuza sa semneze un contract .
Unii o fac cu scopul de a se sustrage platii , altii se arata plictisiti de formalitati dar platesc .
La incheierea tranzactiei nu poti sa alergi dupa ei sa-ti semneze . De asemeni nici nu poti renunta la acesti clienti .
Inteleg si chiar sunt o persoana care ma straduiesc permanent sa lucrez legal ,dar intmpin deseori probleme cu semnarea contractelor .
Daca fac contractul si-l trimit prin posta recomandata va fi semnat numai de noi .Nu cred ca respectivul client se va osteni sa-l semneze si sa ni-l trimita inapoi .
Factura trebuie sa contina nr contratului neaparat ?
De obicei contractele sunt datate dar nu au un nr de inregistrare . Este obligatoriu sa aiba un nr sau nu ?
In cazul contractelor in valuta cum se elibereaza factura , in lei la cursul zilei , specificand si cursul undeva pe factura sau poate fi eliberata chiar in valuta ? Ma refer la Euro .