avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am permisul suspendat sau , nu ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am permisul suspendat sau , nu ?

Solutia pe scurt: In baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, condamnă inculpatul r.m la o pedeapsă de 1 an închisoare. In baza art. 71 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal. In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiţionata a executării pedepsei. In baza disp. art. 82 Cod penal, stabileşte un termen de încercare de 3 ani. In baza art. 71 alin. 5 Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii, suspenda executarea pedepsei accesorii aplicate in baza art. 71 Cod penal. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei in cazul savarsirii unei noi infracţiuni. In temeiul art. 191 alin. 1 Cod de procedura penala, obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, in cuantum de 400 lei, incluzând onorariul apărătorului din oficiu avansat din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru inculpat.

permisul este anulat ?
imi pot recupera permisul , sau trebuie sa dau din nou de permis ?
Multumesc anticipat !
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2013
asealex, utilizator
Cel mai recent răspuns: asealex , utilizator 21:53, 4 Iulie 2013
Dupa ce hotararea va ramane definitiva, permisul dvs se va anula.
OUG 195/2002
ART. 114*)
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
#M1

HG 1391/20006
& 3. Anularea permisului de conducere
ART. 203
(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;
b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvârşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârşită legislaţia română prevede această măsură.
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unei sesizări din partea unei autorităţi competente sau a unui certificat de deces.
(3) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
(4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenţă.

multumesc ! dar pot sa dau din nou pentru permis ? a trecut 1 an si 1 luna de la pronuntarea hotararii definitive .
Da, daca a trecut un an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare ( deci nu de la pronuntare).
Art. 116. - Oug.195/2002
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
................................
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere
Va multumesc mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu permisul meu? aiurica aiurica lutie: Dec.217/ - Admite recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea. Casează, în parte, sentinţa penală nr. 451/04.10.2012 a ... (vezi toată discuția)
Lamuriri sentinta mircea_av mircea_av Condamnare Solutie: Condamnă inculpatul A.C, pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, republicată, cu ... (vezi toată discuția)
Condamnare pentru permis ? florin_tufa florin_tufa Tip solutie: Condamnare Solutia pe scurt: Condamnă pe inculpatul X pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul : - ... (vezi toată discuția)