avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are?

buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema.
Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii:
Sotul ei avea o fata din prima casatorie, cu prietena mea nu avea nici un copil (erau casatoriti de 10 ani). Apartamentul in care traiau ei este pe numele socrului prietenei mele (care este f bolnav si pe care ea il ingrijeste). La moartea socrului, ce drepturi ar mai avea prietena mea asupra apartamentului, acesta nefiind pe numele sotului decedat, ci al socrului ei? Mentionez ca soacra prietenei mele este moarta de 10 ani, dupa ea nefiind facuta inca succesiunea.
Va rog un raspuns, sa stim la ce sa ne asteptam. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 16:41, 7 Iulie 2013
Daca apartamentul este bun propriu al socrului care este in viata, sotia nu are niciun drept. la mostenire vine fiica sotului prin reprezentare la decesul bunicului sau. Daca apartamentul a fost achizitionat de socru in timpul casatoriei cu soacra care este decedata inaintea fiului sau, atunci pe cota de 1/2 din apartament prezumata a fi a soacrei se transmite fiului postdecedat o cota de 3/4 care se va imparti intre sotia fiului si copilul acestuia din alta casatorie.
La moartea socrului, in masura in care si soacra este decedata, mostenitori vor fi copii acestora, respectiv sotul prietenei si eventualii frati sau surori ai acestuia (daca exista). Fiind si sotul prietenei dvs. decedat, la mostenire ii va urma acestuia copilul din prima casatorie, prietena dvs. neavand nici un drept la mostenirea socrului sau.
La apartament ar fi avut dreptul sotul prietenei daca ar fi supravietuit tatalui ei.
Va avea dreptul fiica sotului fiind mostenitor de gradul al doilea fata de bunicul ei, daca va supravietui.
Prietena dvs. nu are vocatie succesorala la mostenirea socrului ei.
@mariapaula si @hermina cu amendamentul ca daca soacra a decedat inaintea fiului dansei ii revine o cota ii revine si sotiei fiului prin retransmitere daca la data decesului fiul era casatorit cu doamna.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2013
ContSters250994, utilizator
Rog cititi in prima fraza tatalui "lui" nu ei.

Alte discuții în legătură

Succesiune si dobindire apartament Petrash Petrash In urma decesului socrului meu a ramas un apartament cu doua camere. Dintr-o casatorie anterioara, socrul meu are doua fiice - pe FOSTA mea sotie si pe sora ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Moștenire Mihaela Drăghici Mihaela Drăghici Buna ziua ! Soțul meu a murit acum 5 ani , socrul meu sa prăpădit și el după 2 ani , soacra mea încă trăiește ! Întrebarea mea este dacă nepoata ... (vezi toată discuția)