avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda trusa medicala si stingator cu termen de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda trusa medicala si stingator cu termen de valabilitate expirat

Buna ziua ,am o problema cu un proces verbal si vreau cu stima sa va intreb daca ma puteti ajuta cumva.Este o amenda pentru ca am avut trusa medicala si stingatorul pentru incendii omologate dar expirate la un control la frontiera{vama} si povestea este ca nu am vrut sa semnez PV deoarece nu a vrut sa treaca seriile de pe stingator si trusa medicala pe procesul verbal pentru ca eu i-am spus ca nu a vazut bine data expirarii {erau omologate si valabile} si atunci s-a cam enervat rau de tot,a scris PV iar cand m-a intrebat daca am ceva de mentionat i-am raspuns sa scrie ,,DISCRIMINARE"deoarece din toata vama numai pe mine m-a controlat pe cand in (lege 360/2002 al politistului de frontiera scrie destul de clar la art.3 isi desfasoara activitatea profesionala in interesul si sprijinul persoanei,exclusiv pe baza legii si principiilor impartialitatii si nedicriminarii iar la art.6lit.b aplica tratamente egale tuturor persoanelor,luand aceleasi masuri pentru situatii similare care la mine nu este cazul)si atunci s-a enervat mai rau si mi-a intors masina si mi-a spus ca o primesc acasa amenda.,bineinteles ca PC are si martor care ar fi trebuit sa vada despre ce e vorba .Ce as putea face si cum?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dorely , utilizator 13:22, 6 Iulie 2013
Daca apreciati util si necesar aveti dreptul sa formulati plangere contraventionala in termen de 15 zile de la comunicarea PV la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pe motiv de discriminare nu veti avea sorti de izbanda in instanta.

balta este mare si pestii sunt multi. nu ii poti prinde pe toti!

aveti dreptul sa contestati in instanta procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare.

in plangere mentionati ca vi s-a interzis dreptul sa precizati la rubrica obiectiuni seriile stingatorului si trusei, atasati si o poza cu cele 2 accesorii in care sa fie vizibile omologarile. daca erau in termen de valabilitate cu atat mai bine.

oug 195 prevede ca aceste accesorii sa fie omologate si nu se precizeaza ca trebuie sa fie si in termen de valabilitate.

Art.8. – Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul şi tramvai trebuie sa fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.

prin omologarea acestora nu se intelege ca accesoriile respective trebuie sa se afle si in termen de valabilitate.

precizarea privind omologarea se afla la sfarsitul prevederii iar daca se considera drept temei legal al amenzii art. 8 din oug 195 si se aplica sanctiunea prevazuta la art. 100/1/13 se intelege ca poti sa fii amendat si ptr ca triunghiurile reflectorizante nu se afla in termen de valabilitate!

adica ar exista obligatia sa schimbi si triunghiurile reflectorizante in aceleasi conditii privind stingatorul si continutul sau trusa medicala!

Art.100. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
13. conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător pentru incendii, omologate.

daca trebuie sa primesti o amenda ptr termenul de valabilitate atunci in cuprinsul articolului trebuia precizat acest lucru facandu-se diferentierea intre trusa si stingator pe de o parte si triunghiuri pe de alta parte, altfel se intelege ca si triunghiurile refectorizante trebuie sa se afle in termen de valabilitate!

art. 8 trebuia sa aiba formularea:

Art.8. – Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul şi tramvai trebuie sa fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor şi un stingător de incendiu omologate si aflate in termen de valabilitate precum si cu două triunghiuri reflectorizante omologate.

iar pct. 13 al art. 100 alin. (1):

13. conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală de prim ajutor şi stingător de incendiu omologate si aflate in termen de valabilitate sau cu triunghiuri reflectorizante omologate.

prin similitudine, despre radar si etilotest se precizeaza ca sunt mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, fiind tot dispozitive/accesorii supuse legislatiei precum stingatoarele si trusele medicale.

nu am gasit inca in legislatie sau poate nu am cautat unde trebuie sau nu am intels cum trebuie legislatie privitor la relatia dintre omologare si termen de valabilitate pentru stingator si trusa medicala.

ORDIN Nr. 987 din 4 iunie 2007 pentru aprobarea continutului minim al trusei sanitare auto prevede posibilitatea inlocuirii componentelor trusei medicale la expirarea termenului de valabilitate conf. prevederilor art. 6.

ART. 6
La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi inlocuite de utilizator cu produse cu aceleasi caracteristici, introduse pe piata cu respectarea cerintelor prevazute de Hotararea Guvernului nr. 911/2005.

sintagma "pot fi inlocuite" nu are caracter imperativ, de obligare ci doar cel mult de recomandare.
pentru a fi obligatorie inlocuirea componentelor trusei trebuia formulata sub una din formele "acestea trebuie inlocuite (...)", "se impune inlocuirea (...)" sau "urmeaza sa fie inlocuite(...)".
de asemenea in ord. 987 nu se face referire la posibilitatea inlocuirii trusei medicale cu alta noua, caz in care componentele nu mai trebuie inlocuite dupa expirarea termenului de valabilitate.

in cazul stingatoarelor acestea ar trebui reincarcate anual conform legislatiei in vigoare.
daca stingatoarele auto din dotarea masinilor de politie se reincarca conform legislatiei promit sa nu scriu niciodata pe acest forum. bineinteles ca imi pot retrage oricand afirmatia anterioara, exista cazuri celebre de prim rang care aproba legi sau le promulga si care nu s-au tinut de cuvant!;)
va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sant dotarile obligatorii ale autoturismului ? armo armo in ultimul timp s-au indesit controalele la stingatoare , truse medicale , triunghiuri , veste reflectorizante . va rog comunicati-ne legea , articolul etc ... (vezi toată discuția)
Perioadă valabilitate sasugorj sasugorj Bună ziua .Se tot vorbește despre obligativitatea de a avea autovehcolul dotat cu trusă medicală ,stingător și triunghiuri reflectorizante omologate ,dar ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal - oportunitatea depunerii, lipsa dovezi Player01 Player01 Buna ziua, azi am luat o amenda destul de mare pentru ca am avut trusa si extintorul cu termenul de valabilitate expirat. Desigur, problema este ca m-am cam ... (vezi toată discuția)