avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Posibilitate de angajare/colaborare la o SRL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Posibilitate de angajare/colaborare la o SRL

Bună ziua!

Sunt student, orfan de un părinte (deci primesc acea pensie de urmaș). Aș vrea să știu dacă și cum ar fi posibil, din punct de vedere legal să lucrez (printr-un contract de colaborare sau un internship) într-o SRL fără a pierde acea pensie. Sugestia celor de acolo a fost crearea unui PFA și încheierea unui contract de prestări servicii, dar presupun că în acest caz pensia ar fi pierdută. Există vreo variantă legală?

Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 6 Iulie 2013
Pensia de urmas nu se pierde daca va gasiti un loc de munca. Mai bine sa incheiati un contract de munca.

Legea nr.263/2010:
ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iulie 2013
ana-cer, moderator
Ce înseamnă "Situaţii pentru care asigurarea este obligatorie"? Despre ce asigurare este vorba? S-ar putea realiza asta în cadrul unei SRL?
1. "Situaţii pentru care asigurarea este obligatorie" = un venit pentru care se retine obligatoriu, prin lege, contributia pentru pensie.

2. Salariul si orice alt venit din colaborari sau prestari de servicii sunt supuse retinerii contribuitiei pentru pensie.

3. Pensia de urmas de care beneficiati dvs., in calitate de fiu al decedatului, o puteti cumula cu orice alt venit profesional (din prestarea unei activitati), indiferent de marimea acestui venit.

4. - Cel mai simplu ari fi sa incheiati un contract individual de munca (CIM) chiar si cu timp partial (mai mic de 8 ore pe zi).
- Ca sa deveniti PFA va costa niste bani la infiintare si apoi pentru evidenta contabila a activitatii desfasurate in calitate de PFA, plus declaratiile care trebuie depuse periodic la Fisc.

5. Avand un CIM aveti si protectie din punct de vedere social, conform Codului muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
@ user2204


Ce înseamnă "Situaţii pentru care asigurarea este obligatorie"? .....



Art. 6 din Legea nr.263./2010:
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

V. cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;

VI. persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din:
a) drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu regularitate sau in mod ocazional;
b) contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.


S-ar putea realiza asta în cadrul unei SRL?


Prin incheierea unui c.i.m. se poate realiza asa ceva in cadrul unui SRL.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de munca? Armando28 Armando28 Sunt pensionar M.Ap.N din 2010 cu gradul 2 de invaliditate( m-am imbolnavit de epilepsie!). As dori sa stiu daca pot sa lucrez la patron ca programator ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala moniquemonica moniquemonica Buna ziua! Am un angajat caruia i a venit decizia de pensionare anticipata partiala, ecista vre o modalitate prin care acesta sa poata continua sa lucreze ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie de urmas - alte venituri knowing knowing Buna ziua, Sunt studenta si beneficiez de pensie de urmas de 7 ani. acum as vrea sa ma angajez part time si as vrea sa stiu daca acest lucru imi afecteaza ... (vezi toată discuția)