avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Legalitatea site-urilor cu rezultatele de la ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Legalitatea site-urilor cu rezultatele de la bacalaureat

În fiecare an apare câte un site web, cum ar fi bacalaureat2013rezultate.ro, unde sunt publicate rezultatele de la bacalaureat. Aceste site-uri nu aparțin ministerului educației și nici nu au vreo legătură cu vreo instituție a statului.

Așadar, presupun că bazele de date cu informațiile de la bacalaureat au fost furate de la ministerul educației pentru a fi folosite în aceste site-uri.

Sunt astfel de site-uri legale? Încalcă, spre exemplu, vreo lege referitoare la siguranța datelor personale? Unde ar trebui să le reclam?
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
cjll, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters66930 , utilizator 23:09, 8 Iulie 2013
Nu cred ca ar fi ilegale. Acum depinde cum isi obtin datele. Pot fi acorduri intre aceste site-uri si ministerul educatiei... dar putin probabil.
De furat nu le fura.
Ce se poate intampla, este ca site-urile respective sa isi faca un frame al lor si sa citeasca datele direct de pe site-ul ministerului. Adica isi fac un fel de sablon iar datele le citesc de acolo.
Atata timp cat datele corespund nu cred ca pot fi acuzati de furt sau de ceva anume.
Daca dvs. ati merge la 10 licee si ati poza listele cu rezultatele si le-ati pune la dvs pe site, nu ar fi ilegal.
Acel site va adus vreun prejudiciu dvs.?
Nu există niciun acord între ministerul educației și aceste situri.

Nici nu e vorba de ce zici referitor la frame. Datele sunt luate mot-a-mot și copiate. Nimeni nu poate face asta manual, deci e clar vorba de o infracțiune informatică aici.

Dacă siturile respective ar fi operatori de date autorizați, n-ar fi nicio problemă.

Nu trebuie să-mi aducă un prejudiciu ca să fiu interesat de ce ilegalități au loc.
Imi cer scuze pentru necunostinta mea, dar sincer nu stiu cine ar sta sa copieze mot-a mot atatea date. Si nu cred ca ar sta nimeni sa sparga baza de date a edu.ro ca sa fure aceste date. Ce ar avea de castigat prin asta?
Din cate am vazut nu ofera nici prea multe date. Adica rezultatele nu sunt date.
Cred ca aveti mai multe informatii despre acest lucru decat ne spuneiti.

De unde stiti ca acest site nu are drept de a prelucra date cu caracter personal?
De unde stiti ca ministerul nu are acord cu aceste site-uri?

Puteti sa trimiteti o adresa la ministerul educatiei, sa cerceteze daca cumva a avut loc o spargere a serverelor lor (putin probabil).
Mai puteti trimite o adresa si la A.N.S.P.D.C.P. prin care sa cereti informatii despre aceste site-uri, daca sunt sau nu inregistrate... dar atentie, un site nu reprezinta o institutie sau societate, poate fi o persoana fizica, care ar putea detine 30 de site-uri dar sa fie inregistrata ca operator de date cu caracter personal.
Din cate am observat, site-ul dat de dvs. mai sus, este in Germania... adica serverul care tine acel site este in Germania.
Presupun că un avantaj major al unor astfel de site-uri e că apar în rezultatele de pe Google și, în felul acesta, hackerii pot scoate bani frumoși din reclamele introduse în site-uri.

Pe site-ul menționat de mine sunt indexate toate rezultatele de la bacalaureatul de anul acesta.

Nu există nicio dovadă că ministerul educației sau vreo altă instituție a statului are vreun acord cu astfel de site-uri. De asemenea, aceste site-uri nu sunt autorizate să prelucreze date.

Da, e găzduit în Germania. Mă întreb dacă instituțiile statului pot face ceva în cazul ăsta.
Stati putin sa intelegem ce spuneti dvs.
La o cautare pe google a textului "rezultate bac" primul este bacalaurea.edu.ro ... Ca mai exista si alte site-uri care ofera informatiii despre bacalaureat, nu poate interzice nimeni chestia asta.
Site-ul mentinat de dvs. are si varianta [ link extern ] ...
Dupa cum am spus intr-un post anterior, va puteti adresa la ministerul educatiei sau la A.N.S.P.D.C.P. si sa cereti mai multe informatii despre aceste site-uri si despre partea cu datele cu caracter personal.
Tot nu inteleg cu ce v-a deranjat acest site si cum de stiti sigur ca aceste site-uri nu sunt autorizate pentru astfel de operatii.
Adresati-va celor doua institutii, dar din moment ce ele nu se sesizeaza nu cred ca se va intampa nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Publicarea datelor cu caracter personal ContSters255696 ContSters255696 Buna ziua, Exista site-uri precum www.monitorul-oficial.org care nu numai ca publica date cu caracter personal, dar de asemenea, permit si motoarelor de ... (vezi toată discuția)
Santaj informatic/date furate/imi cere bani DoruD DoruD Buna ziua Am primit un mail (in folderul Spam) de la un individ care sustine ca a instalat un malware pe un site pentru adulti , ca eu am accesat situl si el ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie semnalarea camerelor de supraveghere cyp424 cyp424 buna este obligatorie semnalarea camerelor de supraveghere? daca am un magazin si amplasez camere,este obligatoriu sa pun si semne ca sunt camere,sau e la ... (vezi toată discuția)