avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema Contract vanzare-cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema Contract vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager si intretinere.

Buna ziua,
Ce ma sfatuiti sa fac in cazul in care am incheiat cu o persoana varstnica un contract v-c cu clauza de uzufruct viager si clauza de intretinere (tevin cu citat exact din contract) iar respectiva persoana (82 ani si la al doilea contract de acest tip din ce am aflat) incearca sa rezilieze acest contract.
detalii: incepand din dec 2012 cand am incheiat contractul si am suportat chiar toate cheluielie (persoana nu a platit nimic) i-au fost achitate lunar cheltuielile apartamentului (curent, telefon, intretinere, TV) , cumparate medicamentele de pe reteta lunara, cumparate alimente de 2 ori pe saptamana (in aceasta perioada a a economisit si si- efectuat lucrari stomatologice in valoare de aprox 3000 ron dintr-o pensie de 7-800 ron).
In ultimele 2 saptamani m-am trezit cu toate cele de mai sus ca am fost reclamat la Autoritatea tutelara pentru nerespectarea contractului ba mai mult a inceput sa nu mai deschida usa nici macar pentru a-i duce alimente urland pe geam la vecini sa sara in ajutor ca vrem sa o omoram eu si sotia (un adevarat circ).
Dat fiind ca suntem a doua tura de " inconstienti care ne-am legat la cap cu asa ceva" ce ma sfatuiti sa fac? eu nu vreau sa desfac contractul intrucat chaltuielile mele totale de pana acum dec-iun de aprox 14.000 ron nu am cum sa le mai recuperez...
Autoritatea tutelara cu care am discutat in urma sesizarii m-a anuntat ca o sa ancheteze.... cand i-am anuntat tel. ca nu mai vrea sa deschida usa.
Una peste alta dac o tine tot asa chiar nu am cum sa imi onorez obligatiile (in fata unei usi inchise) .

Astept o sugestie sau o cale de urmat cat mai curand posibil. revin cu citat din contract.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 19:29, 11 Iulie 2013
Sa inteleg ca maine daca merg la Autoritatea tutelara le explic inca o data toata povestea, fac si o sesizare scrisa tot la dumnealor cu privire la faptul ca doamna refuza sa deschida usa si ca intentionez ca ca din acest moment sa ii transmit doamnei o suma de bani lunar prin posta (pentru a avea dovezi ca i-am trimis) este suficient? Intreb pentru a ma asigura ca in cazul in care batrana ma da in judecata nu ma trezesc ca eu sunt vinovat.

Ar mai fi si problema stabilirii sumei pe care sa o trimit...

Multumesc anticipat
Suma o stabileste instanta. Asa spune art.2261.
Deci trebuie ca eu sa o actionez in instanta? pentru motivele mai sus expuse (refuz.....) sau astept sa actioneze dumneaei iar pana atunci tot bat cu martori la usi incuiate.
Intreb pentru a incerca sa inteleg varianta optima intrucat nu am un buget pentru chestii de genul asta .. ba dimpotriva incerc sa nu risipesc.

Multumiri
Cheltuielile de intretinere ale imobilului sunt in sarcina batranei si nu a dvs, dvs achitati doar impozitul pt ca sunteti proprietari. Insa daca asa ati platit pana acum, puteti sa mentineti situatia si sa nu stopati direct toata intreinerea pt ca atunci batranei ii cresc sansele. Nu va trebuie facturile, ci puteti merge direct la furnizoeri si indicati adresa de facturare si achitati.

Faceti o cerere scrisa la Autoritatea Tiutelara (chiar daca acestia va spun ca nu e nevoie) in care le explicati situatia din punctul dvs de vedere.

Cat despre schimbarea obligatiei din executare in natura, la o executare in bani, nu o puteti transforma dvs prin vointa singulara, ci va trebui sa formulati o cerere in acest sens si va dispune instanta de judecata.
@valyxmannn

Exista o carte scrisa de Dostoievski - "Crima si pedeapsa" se numeste, scrie acolo cum trebuie procedat..

Lasand gluma la o parte, cunosc, din pacate mai multe cazuri de batrani senili care au semnat astfel de contracte cu clauze de uzufruct viager si apoi si-au exasperat "partenerii de afaceri" si chiar au reziliat, din proprie initiativa, contractele, motivand ca cealalta parte nu si-a indeplinit obligatiile. Va recomand sa pastrati absolut toate dovezile de prestatii in favoarea doamnei si sa va pregatiti sa probati cu martori, in instanta, ca ati actionat de buna credinta... daca nu veti gasi cale rezonabila de impacare cu acea "batranica".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere balazszsuzsa balazszsuzsa buna ziua, ce este de facut daca sa incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager, si acum cand tanti a inceput sa se razgandeasca, inceraca sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de intretinere pottyi pottyi Buna ziua, Am incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager,cu o batrana cu probleme de vedere,de 83 de ani,care nu are nici un mostenitor. Dansa ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere kristhinel_87 kristhinel_87 Buna ziua! Intrebarea mea este un pic mai ciudata. Este posibil ca intr-un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sa fie mentionat faptul ca ... (vezi toată discuția)