avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Limitele retinerilor salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Limitele retinerilor salariale

In anul 2012 am primit de la angajator plata concediului in avans, urmand sa stabilim impreuna o rata lunara prin care sa achit acest avans. Intre timp, avand alte prioritati, nu am achitat acest avans de concediu si luna aceasta am fost informata ca mi se va retine 1/2 din avans, care reprezinta defapt 1/2 din salariul net.Bineinteles ca si luna viitoare urmeaza sa mi se retina aceeasi suma pentru a lichida suma datorata.
Intrebarea mea este cat la suta din salariu mi se poate opri lunar? Din cate stiu, procentul nu trebuie sa depaseasca 1/3 din venituri(potrivit art.169 Codul Muncii). Va rog sa-mi confirmati daca este corect si ce trebuie sa fac in continuare pentru a reglementa situatia?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 17 Iulie 2013
Desi i-am mentionat angajatorului aceste prevderi din Codul Muncii si Codul de Procedura Civila, o tine una si buna ca avansul de concediu se restituie 1/2 sau chiar intreaga suma din venitul net. Va rog sa-mi spuneti ce pot face in continuare.
Singura posibilitate este sa va adresati instantei de judecata.
In continuare as dori si alte pareri: care este temeiul legal pe baza caruia se retine avansul platit de societate, ca si avans de concediu?
Cu riscul de a ma repeta, nu mai exista alte temeiuri de drept decat cele mentionate de mine in mesajele anterioare.
Si eu sunt curios daca cineva va posta alte prevederi legale..:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu pensie de intretinere si datorie banca - ordinea retinerilor/disp.legale delia2007 delia2007 Buna ziua. Unui salariat rebuie sa ii opresc atat pensia alimentara pentru copil cat si o poprire de la banca. Stiu ca pensia alimentara primeaza popririi, imi ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu pentru amenzi AnaBuzatu AnaBuzatu Este obligat angajatorul sa iti puna oprire pe salariu datorita amenzilor de circulatie?? In ce proportie??? (vezi toată discuția)
Retinere din salar cenan eniko cenan eniko Buna ziua si bine v-am regasit. Sora mea a fost gestionara la un depozit timp de vreo 2 ani,,toate bune si frumoase,,pana cind depozitul a tot schimbat ... (vezi toată discuția)