avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatia de concediu si plata concediului de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatia de concediu si plata concediului de odihna

Buna ziua
1.Va rog sa ma lamuriti in privinta indemnizatiei de concediu si plata concediului de odihna neefectuat.
Angajatorul a incheiat cu angajatul un contract individual de munca pe perioada determinata de un an. Ulterior acest contract s-a prelungit pentru inca o perioada de 2 luni. In tot acest timp, angajatul nu a beneficiat de concediu de odihna. Dupa incetarea CIM salariatul poate beneficia si de plata indemnizatie de CO si de plata concediului neefectuat? Sunt doua notiuni distincte sau nu?
2. Angajatul poate beneficia de o zi libera platita conform art. 152 din Codul muncii pentru a se deplasa in alta localitate in vederea efectuarii de analize medicale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:05, 9 Iulie 2013
1. Codul muncii spune:

Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.

(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

2. Asadar nu spune de o zi sau mai multe ci spune ca acestea sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

3. Indemnizatia pentru CO este suma care se plateste pentru zilele de CO efectuate (nu exista si notiunea de "plata concediului de odihna" care sa se plateasca in plus, pe langa indemnizatia pentru CO.

4. La data incetarii unui contract individual de munca (CIM).angajatorul este obligat sa compenseze in bani zilele de conecdiu de odihna cuvenite si neefectuate pana la data incetarii CIM.

5. Din Codul muncii:

Art. 146
...
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
SECTIUNEA 1
Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
Art. 146
(4) Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai în cazul încetarii contractului individual de munca.
va multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
popflorincozmin, utilizator
Analizele medicale nu se incadreaza in art.152 C.mun. , intrucat nu este eveniment familial.
ok
atunci in temeiul carei norme legale pot solicita o zi libera pentru efectuarea analizelor medicale?
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
popflorincozmin, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata concediului de odihna Dorina Miclescu Dorina Miclescu Din anul 2010 sotul meu are un rest de concediu de odihna de 16 zile, iar in anul 2011 nu a avut concediu de odihna deoarece tot anul a fost in concediu ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru casatorie clodete clodete Buna ziua, 1.Cate zile libere are un salariat pentru casatorie? Mentionez ca firma nu are un contract colectiv de munca pe un unitate semnat. 2. Zilele de ... (vezi toată discuția)
Plata zile de concediu ramase DanielMarian DanielMarian Am tot citit pe forum, stiu cum se calculeaza suma pe zi, dar am alte cateva intrebari. Am 22 de zile de concediu ramase (17 normale + 5 de la ... (vezi toată discuția)