Am cumparat un imobil impreuna cuo cota de proprietate de 1/4 din terenul de 420 m reprezentind drum de acces, la fel cu ceilalti 3 proprietari-vecini, terenul drum de acces este intabulat in CF, toate cele 4 proprietati se afla pe o parte a drumului iar unul din proprietari mai detine si un teren pe cealalta parte; pe restul terenului aflat pe partea opusa caselor se incepe construirea unei noi case; au dreptul constructorii sa foloseasca drumul de acces care este in proprietatea celor 4 proprietari (105 m fiecare, total 420, mentionati clar in contractul de V-C? Nu este nevooie de permisiunea proprietarilor existenti? Are dreptul constructorul sa se racordeze la utilitatile platite de actualii proprietari? Se poate inchide vreun segment de drum, lasind acces pentru ceilalti proprietari si alte persoane , acestea din urma fara masina? Multumesc anticipat.
Din ce stiu eu proprietarul casei in constructie are dreptul de a se folosi de drumul de acces cu conditia sa isi plateasca partea sa din pretul de achizitie. Daca dumneavoastra si cei 3 proprietari ati platit terenul pentru acest drum de acces, cel ce construieste trebuie sa plateasca si el in mod egal partea sa. Legea va obliga sa ii acordati acces catre terenul sau (daca accesul nu se poate face prin alta parte), dar trebuie sa participe si el la achizitionarea acestuia.
Legat de utilitati, va referiti la faptul ca dvs ati platit spre exemplu stalpii ca sa aduceti electricitatea in zona, iar el acum se leaga de acei stalpi? Daca da, raspunsul este asemanator, se poate lega, co conditia sa achite partea sa din cheltuielile de aducere a utilitatilor in zona. Discutati problema aceasta cu furnizorii de utilitati.
Nu puteti sa ii blocati accesul pe teren daca acela este singurul mod in care se poate face.