avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis conducere

Daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns,in urma cu 3 ani mai precis in 2009 am luat o sanctiune cu suspendare permis pe o perioada de o luna pt depasire linie continuua.Am contestat procesul verbal pt ca am considerat ca s-a comis o ilegalitate etc.In 2010 luna 03 am primit respingere ca neintemeiata plangerea.Nestiind ce pasi trebuie sa fac mi-am vazut de viata in continuare si m-am trezit zilele acestea,dupa 3(trei )ani cu o hartie de la politia respectiva ca trebuie sa predau permisul pt cele intamplate in urma cu trei ani si jumatate de la data procesului verbal.Ok,problema e ca in aceasta hartie de la politie spune ca mi-a fost comunicata despre predarea permisului sau nu stiu ce alt fel de comunicare pt ca eu nu detin asa ceva,iar in urma acestei "comunicari" nu am predat permisul si mi s-a dublat sanctiunea la doua luni.Deci dupa trei ani este corect aceasta sanctiune si mai mult dublata?Daca este corecta,stie cineva daca as putea sa o reduc la o luna si cum?Sau vre-o alta cale de atac?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: puiux , utilizator 19:58, 11 Iulie 2013
In opinia mea, dupa respingerea plangerii, dreptul dv de a conduce a fost suspendat pentru perioada cuprinsa in pv de contraventie. In toata acesta perioada, dv, daca ati condus in acea perioada, ati savarsit o infractiune, respectiv conducerea unui autovehicul al cacu permisul suspendat. La perioada aceea, se mai adauga o perioada de 30 de zile pentru nepredarea permisului de conducere la politie, perioada ce a curs in continuarea celei initiale.
Din punctul meu de vedere, in momentul de fata nu se poate aplica o noua sanctiune pentru nepredarea permisului de conducere.
puiux a scris:

Nestiind ce pasi trebuie sa fac mi-am vazut de viata in continuare(...)Ok,problema e ca in aceasta hartie de la politie spune ca mi-a fost comunicata despre predarea permisului sau nu stiu ce alt fel de comunicare pt ca eu nu detin asa ceva(...)


Art. 118 alin. (1), (2), (3) le-ati cunoscut foarte bine. Cand vi s-a restituit permisul cu ce rtificatul de grefa ati semnat si primit "dovada de restituire a permisului de conducere" in care scrie ca ati luat la cunostinta despre prevederile art. 118, alin. (4) si (5) si anume ca trebuie sa predati permisul in termen de 15 zile sau se mareste cu 30 de zile perioada de suspendare.
Perioada de suspendare nu se poate reduce la cerere la 30 de zile in conditiile art. 104 din oug195 ptr ca a fost majorata cu 30 de zile.

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Art.118. -
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.


Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
]
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2013
cyan, moderator
Nu am avut permisul de conducere predat pt ca nu l-am avut la mine cand s-a intamplat evenimentul iar imediat am facut contestatia si ceilalti pasi.Mai mentionez ca sentinta de la acea data 2010 nu a fost definitiva iar dupa acea hartie nu a mai venit nimic.
Ati afirmat ca ati primit hotararea judecatoreasca prin care s-a respins plangerea si nu ati stiut ce sa faceti. Nu scria in hotararea judecatoreasca ce sa faceti?
Daca nu ati atacat cu recurs atunci hotararea a ramas definitiva si irevocabila prin nerecurare.
Orice detinator de permis de conducere este obligat sa cunoasca prevederile codului rutier.
Conform art. 118 trebuia sa predati permisul de conducere, lucru pe care nu l-ati facut si astfel ati obtinut bonusul de 30 de zile.

din pacate pt dvs, cel mai bun lucru pe care il puteti face la acest moment este sa predati permisul de conducere.

Alte discuții în legătură

Comunicare ipj cristian11 cristian11 In urma cu 2 ani, am depus plangere impotriva unui proces verbal de contraventie rutiere...Prin februarie 2010 prin sentinta mi s-a respins plangerea ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis suspendat pentru viteza stefanprisacariu stefanprisacariu Buna seara, Mi-a fost suspendat permisul 90 de zile pentru depasirea vitezei cu mai mult de 50 km/h. Situatia este complicata, urmeaza sa ma mut din ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis la 30 zile? dantintesan dantintesan Buna ziua. Mi-a fost suspendat permisul pt viteza (181 km pe autostrada). Daca fac plangere contraventionala si apoi voi pierde procesul, voi mai avea ... (vezi toată discuția)