ioanuc a scris:
. . . iar noi copii platim procesele.. .un prefect face fin la el in gradina.Sintem vecini cu ea.Am platit o gramada de expertize dar problema este ca acum noi platim avocat iar ea daca vede ca nu merge bine procesul cere suspendare (1)
si deschide alt proces pe alt articol de lege (2)
mai nou cumuleaza procesele pina o sa prinda un jud care i-a spaga.Banii rezolva totul pentru uni.(3)
Mama are cite doua procese in fiecare saptamina;sta pe la tribunal ore intregi;este femeie in virsta;va dati seama cit stres?
pt.1) :
ATENȚIA AICI ! potrivit Codului de Procedură Civilă - VECHI, Suspendarea judecatii
Art. 242. - Instanta va suspenda judecata:
1. cand amândoua partile o cer;
2. daca niciuna din parti nu se infatiseaza la strigarea pricinii.
Cu toate acestea pricina se judeca daca reclamantul sau paratul au cerut in scris judecarea in lipsa.
Art. 243. - Judecata pricinilor se suspenda de drept:
1. prin moartea uneia din parti, afara de cazul cand partea interesata cere termen pentru introducerea in judecata a mostenitorilor;
2. prin interdictie, punere sub curatela sau consiliu judiciar a unei parti pana la numirea tutorului, curatorului sau consiliului judiciar;
3. prin moartea mandatarului uneia din parti, intamplata cu mai putin de 15 zile inainte de ziua infatisarii;
4. prin incetarea functiunii tutorului, curatorului sau consiliului judiciar;
5. prin declararea in stare de faliment a uneia din parti, cand falitul trebuie sa fie reprezentat prin judecatorul sindic.
Faptele aratate mai sus nu impiedica pronuntarea hotararii, daca ele s-au ivit dupa inchiderea dezbaterilor.
Art. 244. - Instanta poate suspenda judecata:
1. cand dezlegarea pricinii atarna, in totul sau in parte, de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati;
2. cand se ivesc indiciile unei infractiuni, a carei constatare ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza sa se dea.
Suspendarea va dainui pana cand hotararea pronuntata in pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabila.
Art. 245. - Judecare reincepe:
1. prin cerere de redeschidere facuta de una din parti, cand ea s-a suspendat prin invoirea partilor sau prin lipsa lor;
2. prin cererea de redeschidere, facuta cu aratarea mostenitorilor, tutorului, consiliului judiciar, a celui reprezentat de mandatarul mort, a noului mandatar sau sindicului, in cazurile prevazute de art. 243.
Sectiunea a VI-a
Perimarea
Art. 248. - Orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de revocare se perima de drept, chiar impotriva incapabililor daca a ramas in nelucrare din vina partii timp de un an. Partea nu se socoteste in vina, cand actul de procedura urma sa fie indeplinit din oficiu.
Termenul perimarii nu curge cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns inca la instanta competenta sa o judece sau nu se poate soroci termen de judecata.
In materie comerciala termenul de perimare este de sase luni.
Art. 249. - Perimarea se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura facut in vederea judecarii pricinii.
Art. 250. - Cursul perimarii este suspendat cat timp dainuieste suspendarea judecarii pronuntata de instanta in cazurile prevazute de art. 244.
In cazurile prevazute de art. 243, cursul perimarii este suspendat timp de 3 luni de la data cand s-au petrecut faptele care au prilejuit suspendarea judecatii, daca aceste fapte s-au petrecut in cele din urma 6 luni ale termenului de perimare.
Perimarea se suspenda de asemenea pe timpul cat partea este impiedicata de a starui in judecata din pricina unor imprejurari mai presus de vointa sa.
Art. 251. - In cazul cand sunt mai multi reclamanti sau parati impreuna, cererea de perimare sau actul de procedura intrerupator de perimare al unuia foloseste si celorlalti.
Art. 252. - Perimarea se constata din oficiu sau la cererea partii. Presedintele instantei va cita de urgenta partile si va dispune ca grefa sa intocmeasca o dare de seama asupra actelor de procedura in legatura cu perimarea.
Hotararea este supusa recursului; termenul curge de la pronuntare.
Art. 253. - Perimarea poate fi invocata si pe cale de exceptie. In acest caz hotararea care pronunta perimarea este supusa recursului, iar incheierea de respingere poate fi atacata numai o data cu fondul pricinii.
Perimarea cererii de chemare in judecata nu poate fi ridicata in instanta de apel.
Art. 254. - Perimarea are drept urmare ca toate actele de procedura facute in acea instanta nu-si produc efectele.
Cand, insa, se face o noua cerere de chemare in judecata, partile pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate, in masura in care noua instanta socoteste ca nu este de trebuinta refacerea lor.
Pentru acele procese suspendate și eventual perimate, instanța trebuie să se pronunțe în DEFAVOAREA reclamantului : dacă dvs. ați solicitat instantei prin Întâmpinare cheltuieli de judecată, luați acea hotărâre și vedeți cheltuielile ce le-ați făcut în acel proces și acordate în hotărâre de către instantă, întrucât reclamantul a căzut în pretenții (potrivit art. 274. - Partea care cade in pretentiuni va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata.
Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut.
Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivite de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat), prin intervenția unui executor judecătoresc, recuperați acele cheltuieli, de exemplu cele cu avocatul.Dvs. trebuie să pretindeți cheltuieli de judecată la fiecare proces început de reclamant prin Întâmpinare.Când reclamantul suspendă un proces și se împlinește în timp termenul de un an, intervine sancțiunea perimării, din oficiu, instanta se va sesiza asupra acestui aspect si va da o hotărâre potrivnică reclamantului : cheltuielile dvs. de judecată să vă fie înapoiate.
Vă doresc o zi senină !