avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie exclusiva sau decaderea din drepturile ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie exclusiva sau decaderea din drepturile parintesti

Buna ziua.sunt mama unui bebelus de cateva luni rezultat dintr-o relatie de concubinaj.bebelus a fost recunoscut legal de catre tata, desi eu si tatal sunrem despariti de cand eram inaarcinata, iar minorul locuiese in prezent cu mine la domiciulul parintilor mei.desi tatal nu s-a interesat de copil deloc si necontribuind la cresterea lui cu nimic, doar vine si il viziteaza uneori, acum ma ameninta ca imi va lua copilul.am martori e pot sustine ca in timpul sarcinii eu am locuit cu parintii si el cu paritii lui, si ca ma ocup singura ee crestea si educarea minorului.in prezent eu am o firma, astfel realizand un venit de 18000 de lei pe an, tatal fiind salariat la o alta firma. Cum pot obtine decaderea din drepturile parintesti a tatalui minorului? Sau o cutodie exclusiva si deept de vizita al minorului numai in prezenta mea? Men4ionez ca tatal este o persoana violenta, in timpul sarcinii amenintandu-ma, toate aceste amenintari avand loc in prezenta mamei sau familiei.am facut greseala de a tree copilul pe numele lui, cum pot proceda pentru a il eecarea din drepturi? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 14:38, 23 Octombrie 2014
Nu va stresati inutil deoarece nu are cum sa va ia copilul.
Din ceea ce relatati il faceti pilaf in justitie.
Doar sa nu fure copilul...pentru ca in rest nu exista alte probleme...
[editat]
Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti
Art. 508 din Codul Civil
Condiţii
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

Deci in acest sens nu aveti nici o sansa.
In schimb puteti obtine prin instanta [ editat] fixarea domiciliului la dvs. si a unei pensii de intretinere din partea tatalui precum si program de vizitare doar in prezenta dvs. tinand cont si de varsta copilului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspunsuri si pentru promptitudine! In urma raspunsurilor dvs, ma simt mai linistita. O singura intrebare mai am... mama mea, membrii familiei in fata caruiamau avut loc acele amenintari, pot depune marturie la proces? Ceea de ma intereseaza este cum sa folosesc toate aceste probe in folosul meu si al copilului meu, sa me lasesa traim linistiti...si inca ceva... pot solicita la proces o expertiza psihiatrica a tatalui?
Draga Claudette,
Din situatia expusa, instanta va stabili domiciliul copilului la dvs., autoritate parinteasca comuna, program de relatii cu minorul daca domnul solicita si o pensie alimentara in favoarea copilului de maxim 25% din venitul sau.
Programul de relatii cu minorul presupune initial vizita tatalui la domiciliul dvs. pana copilul e sugar(desi au fost cazuri cand tatalui i s-a dat program cu ridicarea sugarului alaptat la san de la domiciliul sau la domiciliul tatalui, evident, fara mama), apoi luatul la domiciliul sau 2 weekenduri lunar de vineri sau sambata pana duminica, plus vacante-1saptamana -1 luna, de la caz la caz.
Autoritatea parinteasca comuna mai presupune, dupa legile azi in vigoare, ca nici un parinte nu poate iesi din tara insotit de minor fara acordul notarial al celuilalt, deci copilul va locui la dvs., dar in Bulgaria la mare mergeti cu copilul daca va da voie domnul, si asta pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului.
Pentru a obtine autoritatea parinteasca exclusiva, trebuie sa demonstrati violenta asupra copilului, cu acte de la Politie, IML, martori, altii decat familia, alcoolismul-dar cu internari-externari de la dezalcoolizare-dezinteresul-de ex. disparut fara urma-nu e cazul la dvs., el vine si viziteaza copilul.
Neparticiparea d.p.d.v. material la intretinerea copilului nu este considerat dezinteres. In plus, daca in instanta domnul se prezinta si declara ca el vrea sa fie implicat in cresterea si educatia copilului, nu aveti nici o sansa sa obtineti autoritate parinteasca unica.
Este considerat dezinteres, insa nu este considerat motiv de decadere. Sau de autoritate parinteasca unica pentru celalalt parinte.

Alte discuții în legătură

Divort cu minor lacri1984 lacri1984 buna ziua, din casnicia anterioara eu am un copil, sotul avand 2. impreuna avem un sugar de 11 luni. divortul este iminent in ciuda eforturilor pe care le am ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parintesti Mario09 Mario09 Buna ziua.am si eu o problema...am un copil in varsta de 7 luni...mama copilului imi interzice sa mai am contact cu el...el fiind la mama lui.pers cu care am ... (vezi toată discuția)
Exercitare autoritate parinteasca IulianaTeodor IulianaTeodor Buna seara. Am un baietel in varsta de 10 luni. Tatal sau, necasatoriti fiind, la 3 luni si jumatate de sarcina m-a dat afara din casa si mi-a cerut sa ... (vezi toată discuția)