avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Livrare de bunuri catre Nigeria
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Livrare de bunuri catre Nigeria

va rog sa ma ajutati cu un raspuns .o societate din romania doreste sa vanda produs finit catre nigeria .cum se factureaza cu tva sau fara ?operatiunea este o livrare sau export ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 11:24, 16 Iulie 2013
Este export si e scutit de TVA. Dar operatiunea se efectueaza prin declaratie vamala de export.

Cod fiscal: ART. 143 Scutiri pentru exporturi sau alte operaţiuni similare, pentru livrări intracomunitare şi pentru transportul internaţional şi intracomunitar

(1) Sunt scutite de taxă:

a) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Comunităţii de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
declaratia vamala se face la vama sa inteleg ?noi trebuie sa facem doar factura si CMR ?
adrianabresug a scris:

declaratia vamala se face la vama sa inteleg ?noi trebuie sa facem doar factura si CMR ?


potrivit ordin 2421/ 2007 actualizat:

(2) Scutirea de taxă prevăzută la art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se justifică de către exportator cu următoarele documente:

a) factura, care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, sau, dacă transportul bunurilor nu presupune o tranzacţie, documentele solicitate de autoritatea vamală pentru întocmirea declaraţiei vamale de export;

b) unul dintre următoarele documente:
1. certificarea încheierii operaţiunii de export de către biroul vamal de export sau, după caz, notificarea de export certificată de biroul vamal de export, în cazul declaraţiei vamale de export pe cale electronică; sau
2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaraţie de export pe suport hârtie, certificat pe verso de biroul vamal de ieşire;

c) documente din care să rezulte că transportul este realizat de furnizor ori în numele său, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumpărare, de vânzare sau contractul, documentele de asigurare.



Deci trebuie sa aveti de la Vama documentele de la pct b, altfel nu puteti demonstra ca marfa a parasit teritoriul UE si deci atunci nu e export.

Declaratia vamala o faceti d-voastra, sau o firma specializata.
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
multumesc din suflet
inca o intrebare taxele vamale de catre cine se factureaza sau cine le plateste ? nu am facut export pana acum si nu ma descurc fara ajutorul dv .imi cer scuze daca va deranjez cu insistentele mele .

Alte discuții în legătură

Facturare client ue,livrare tara non-ue tommy22 tommy22 buna seara, Avem o livrare de bunuri in Norvegia,facturarea se face catre o tara membra UE. in acest caz, factura se declara in 390 si in intrastat? ... (vezi toată discuția)
Tva exista la export?? mihavasile mihavasile Buna ziua, Vreau sa export carne in tarile din afara spatiului UE.Vama si firma de shipping nu mi iau TVA spunand ca operatiunile de export sunt scutite de ... (vezi toată discuția)
Cum se factureaza la export tara non-ue albania? Herodot84 Herodot84 Buna ziua! Ma intereseaza foarte mult cum se factureaza la export in Albania. Din ce am inteles daca organizez eu transportul catre clientul din Albania ... (vezi toată discuția)