avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Semnatura CEC
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Semnatura CEC

Buna ziua!

Cine se face raspunzator pentru emiterea unei file cec?

Cel care a emis-o sau administratorul societatii?

multumesc.

Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 15:58, 16 Martie 2009
Fila CEC se emite de o societate si se semneaza de persoana imputernicita in acest sens. Astfel societatea e obligata sa respecte obligatia de plata din fila CEC. Daca persoana care a emis fila CEC nu avea dreptul de a o emite atunci va raspunde el in fata organelor societatii. Cel care incaseaza cecul se indreapta impotriva firmei-reprezentata de administrator, iar firma la randul ei se indreapta impotriva persoanei care a emis cecul fara drept. Daca cel care a emis fila cec are dreptul de a emite, el antreneaza societatea ca persoana juridica, si nu pe el personal sau pe administrator personal. Concluzia e ca daca avea dreptul de a emite fila CEC pentru societate, in cazul nerespectarii, raspunde societatea prin administrator. Daca nu avea dreptul, raspunde societatea prin administrator dar se poate intoarce impotriva celui ce a emis fara drept.
Am avut un caz asa, aveam o fila cec semnata de un angajat, firma a trebuit sa ne plateasca suma de pe cec, insa s-a intors impotriva acelui angajat fiindca administratorul nu a recunoscut dreptul acestuia de a emite file cec. Sper ca ai inteles ceva :)
Sigur ! Daca persoana a fost imputernicita de administrator raspunde administratorul pentru neonorarea platii!


Multumesc
Mai ramane o singura roblema.
Cine plateste deocamdata.
Vad ca raspunsurile primite privesc raspunderea CIVILA.
Cred ca este mai importanta cea penala, care va determina si pe cea materiala (despagubiri)
Deci din punct de vedere penal va raspunde persoana care a semnat fila CEC (pentru inselaciune sau pentru infractiunea din L59/1934).
Ce se intampla daca firma a delegat o persoana pentru a emite o fila cec si ulterior administratorul nu plateste?

Angajatul nu are acces la banii firmei! Tot cel care a semnat raspunde penal?

Plangerea nu se indreapta impotriva firmei prin administratorul acesteia ? Cel care a semnat aceasta fila nu urmeaza sa fie angrenat in raspunderea penala printr-o plangere facuta de firma daca nu avea dreptul de a emite aceasta fila?

Daca este asa situatia nu prea exista dreptate!

Alte discuții în legătură

Emitere fila cec Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Este adevarat ca emiterea unei file CEC in alb constituie infractiune? Am vazut printre conditiile de emitere a unei file CEC, ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Respsonabilitate fila cec raluky22 raluky22 Buna ziua, sunt asociat cu 35 % si administrator intr-o societate. Atat eu, cat si asociatul meu am semnat pentru directorul general o procura notariala care ... (vezi toată discuția)
Fila cec introdusa la plata dupa intrarea societatii emitente in insolventa. 200360PIM 200360PIM Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema ; SC X SRL lasa ca garantie lui SC Y SA pentru materiale furnizate o fila CEC in alb , urmand ca Y sa ... (vezi toată discuția)