avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract drepturi de autor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract drepturi de autor

o societate cu asociat unic poate incheia un contract pentru drepturi de autor intre ea si asociatul unic?
Cel mai recent răspuns: Aurelian Stancu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:56, 16 Iulie 2013
In primul rand asociatul nu poate incheia contracte. Acest drept revine administratorului, directorului general etc. Dat fiind faptul ca este asociat unic probabil este si administrator sau poate pune administratorul sa faca un astfel de contract. In privința modalității concrete de plată a impozitului, Codul fiscal e destul de permisiv, în sensul că lasă acest aspect la alegerea contribuabilului. Astfel, conform art. 52 din Codul fiscal, o primă variantă o constituie plata de impozit anticipat prin reținerea la sursă de către plătitorul de venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Impozitul anticipat se calculează prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului brut redus doar cu contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă. Ulterior, se va face regularizarea și se va calcula impozitul final datorat, conform art. 84 din Codul fiscal, în funcție de metoda de determinare a venitului net aleasă de către contribuabil, potrivit celor arătate mai sus.

În fine, cea de-a doua metodă de plată este dată de art. 52 ind. 1 din Codul fiscal, potrivit căruia contribuabilul poate opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opțiunea de impunere se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic producător de venituri, și se aplică exclusiv asupra veniturilor realizate din respectivul raport. Se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut și se achită prin reținerea la sursă și virarea la bugetul de stat de către plătitorul de venit, până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut. Impozitul astfel calculat și reținut reprezintă impozit final, astfel încât nu se va mai face nicio regularizare.

Având în vedere că prin optarea pentru acest regim de plată, contribuabilul pierde dreptul de a deduce contribuțiile obligatorii și alte cheltuieli deductibile, nu vedem niciun avantaj pentru care s-ar alege această metodă de plată, cu excepția faptului că se evită depunerea a două rânduri de declarații, cea privind venitul estimat și cea privind venitul final. Mai verificati si articoul 50 din Codul Fiscal precum si legea drepturilor de autor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii drepturi de autor Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Care este baza de calcul pt.drepturi autor cu retinere finala 16%? Este corect ? Venit brut Chelt.deductibile-20% Baza de calcul pt.contrib.de pensii-Venit ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venituri din drepturi de autor ewe ewe Va rog -ajutor!In cazul in care o institutie de invatamant privata solicita unui prof. univ. dr. -rezident-sustinerea unui curs (din publicatiile personale ... (vezi toată discuția)
Forma legala de colaborare cu muncitori constructie casa lorelena lorelena Buna ziua tuturor, Vom incepe in foarte scurt timp construirea casutei mult visate. Ne puteti sfatui care ar fi cea mai putin costisitoare forma de ... (vezi toată discuția)