avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Punerea sub interdictie a majorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Punerea sub interdictie a majorului

Buna seara! Am cateva nelamuriri in ceea ce priveste aceasta masura de protectie a persoanei fizice si va rog sa ma ajutati. Pe scurt, este vorba despre tatal meu, care de zece ani are un comportament adulterin, in virtutea caruia investeste sume de bani importante in anumite persoane. In prezent, este pe punctul de a nu mai avea unde locui si cu ce supravietui, incheiand, de-a lungul timpului, numeroase acte care i-au adus mari prejudicii, ajungand la o varsta inaintata. In plus, are o perceptie deformata asupra realitatii, lucru care reiese din lipsa de reactie sau din reactii si raspunsuri deplasate. (Concubina cu care locuieste in prezent exercita acte de violenta asupra lui, il santajeaza, ii administreaza putinii bani care i-au mai ramas, il determina sa intreprinda actiuni si sa incheie acte pagubitoare in primul rand pentru sine.).
Intrebari:
1) Pot cere instantei sa dispuna efectuarea unei expertize medico-legale? (In trecut, a fost diagnosticat cu scleroza in placi, faza incipienta, dar nu am documentele care sa ateste acest lucru.);
2) Este obligatorie si instituirea curatelei? Daca raspunsul este afirmativ, doar instanta poate cere primariei sa recomande un curator si sa efectueze o ancheta sociala a acestuia?;
3) In ce poate sa constea sarcina probei? Eu nu detin toate documentele care atesta faptul ca tatal meu si-a instrainat aproape in totalitate bunurile. Insa exista martori care sa confirme acest lucru.
4) Nefiind divortat, ci doar despartit in fapt, tatal meu a instrainat o masina care constituia bun comun. Dovada acestui lucru poate fi atasata cererii privind punerea sub interdictie sau reprezinta o cerere separata?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Pentru a pune o persoana sub interdictie, trebuie sa se faca dovada faptului ca aceasta nu mai poate, din motive medicale sa se autoadministreze. Una din probe este expertiza medico-legala.
Intrucat se cere punerea sub interdictie, instanta, din oficiu solicita instituirea curatelei fata de acea persoana.
Sarcina probei consta in faptul ca cine afirma trebuie sa sustina.
Cu privire la bunurile dobandite in perioada casatoriei, acestea sunt bunuri se detin in codevalmasie, adica oricare din codevalmasi poate instraina un bun mobil(autoturismul este bun mobil) fara acordul expres al celuilalt codevalmas.
Trebuie făcută distincţia între persoana incapabilă din cauza bătrâneţii sau a unei infirmităţi fizice şi a între incapacitatea persoanei faţă de care se poate institui o măsură de ocrotire datorită constatării, ca urmare a unei expertize medico-legale psihiatrice, a unei deficienţe de ordin psihic.
Astfel, faţă de persoanele din prima categorie se poate lua o măsură de ocrotire , în sensul numirii unui curator, măsură care însă nu aduce nicio atingere capacităţii celui pus sub curatelă ( art.181 cod civil) , pe când faţă de cea de-a doua categorie de persoane, faţă de care se ia o măsură de ocrotire , punerea sub interdicţie judecătorească, datorată lipsei discernământului , a unei dizabilităţi psihice , se ia şi măsura instituirii tutelei. Acestei persoane i se va numi un tutore şi nu un curator.
Punerea sub interdicţie judecătorească nu poate avea loc doar pentru că o persoană , chiar dacă vârstnică, înstrăinează unele bunuri comune .În speţă este vorba despre un bun mobil, iar soţia poate răstruna prezumţia de mandat tacit reciproc care operează în privinţa întrăinării bunurilor mobile aflate în comunitatea legală de bunuri a soţilor şi poate solicita despăgubiri sau anularea actului dacă dovedeşte că nu a existat aocrdul său la înstrăinare.
Din cele relatate, totuşi, puteţi proceda la iniţierea demersurilor necesare , adresându-vă instanţei de tutelă , pentru că este posibil ca tatăl dvs. să ducă un trai foarte rău pentru că nu realizează, din cine ştie ce motiv , că îşi periclitează interesele .Solicitaţi expertiza medico-legală psihiatrică , iar dacă se va constata că tatăl dvs. este lipsit de discernământ, va fi pus sub interdicţie , i se va numi un tutore şi nu va mai putea încheia acte de dispoziţie decât prin tutore şi cu acordul instanţei de tuelă.
Va multumesc pentru raspunsuri! In ceea ce priveste prima reactie, cunosc principiul "actor incumbit probatio", dar intrebam ce probe trebuie aduse concret, in acest caz. De exemplu, proba testimoniala este admisa si relevanta? Apoi, in legatura cu bunurile comune, ma refeream la art. 346, Noul Cod Civil.
Cat priveste al doilea raspuns, stiu care este diferenta dintre curatela si tutela, dar am analizat dosarele de pe rolul unei anumite instante si am constatat ca in fiecare caz de punere sub interdictie a majorului se instituie in subsidiar curatela. Dar, inca o data, va multumesc!
Pe durata judecarii dosarului de punere sub interdictie i se va numi un curator de catre instanta de judecata din lista aflata la dispzitia acesteia.

Probele pe care trebuie sa le facetii sunt expertiza medico-legala, acte medicale in sustinere, audiere de martori si alte inscrisuri.
Va multumesc pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Contestarea unei vanzari in cazul unui bolnav de alzheimer ina_enache ina_enache Buna ziua. As vrea sa imi spuneti parerea dvs. legata de urmatoarea problema. Tatul si fratele mau au murit recent, iar mama a fost diagnosticata cu ... (vezi toată discuția)
Intrebare incheiere curatela bolnav alzheimer Ahelis Ahelis Buna ziua, Mama mea a primit acum 4 ani dreptul de curatela asupra matusii ei (sora tatalui), bolnava de Alzheimer (pusa sub interdictie). Acum 10 zile a ... (vezi toată discuția)
Cerere de punere sub interdictie ni_leta ni_leta Buna seara Am o bunica de 99 ani. Mama mea, care o ingrijeste, a depus cerere de punere sub interdictie la Judecatorie. Intrebarile mele sunt: - cererea de ... (vezi toată discuția)