avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daca firma da faliment si eu sunt in concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daca firma da faliment si eu sunt in concediu de crestere copil, ce se intampla cu CM?

Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema. Eu sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani. Daca firma da faliment intre timp ce se intampla cu cartea mea de munca?? Eu mai primesc banii de la primarie in contiunare in acest caz? Prima de nastere care trebuie acordata de angajator conform Contractului Colectiv de munca pe 2007-2010 o mai pot primi? Ei deja mi-au spus ca nu imi pot da banii ca nu au de unde si ca sa ma interesez eu daca ei intra in faliment ce se intampla cu cartea mea de munca. eu lucrez cu contract individual la ei, si conform legii in aceasta perioada contractul se suspenda. Am vreo posibilitate sa-i "fortez" sa imi de aceasta prima caci in lege nu am gasit sa scriu un termen si nici ce se intampla in caz de faliment. Iar daca firma da intre timp faliment nu ar trebui sa ma anunte si pe mine cineva? Cartea mea de munca unde se afla in tot acest timp?
Va multumesc
-PRIMITI BANI
-CARTEA DE MUNCA VA FI LA ITM
-NU VE-TI MAI PRIMI PRIMA DE NASTERE
Indemnizatia pentru cresterea copilului nu este acordata de catre angajator, in consecinta falimentul acestuia nu influenteaza plata acesteia, primind indemnizatia pana la implinirea a 2 ani de catre copil.
Pentru prima de nastere faceti o cerere angajatorului; cereare sa fie facuta in scris si sa primiti si numar de inregistrare sau o trimiteti prin posta , cu confirmare de primire. Daca angajatorul refuza plata acesteia puteti sa va adresati instantei de judecata.
Carnetul de munca se va afla la ITM. Il puteti ridicati pe baza actului de identitate si a unei cererei pe care o completati acolo.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarele probleme. Va multumesc !

1. Daca firma imi spune ca imi acorda prima de nastere dar nu stie cand, momentan nu are bani, ce pot face? exista si alta modalitate de a fixa un termen limita sau doar in instanta? Contractul colectiv de munca pe anii 2007-2010 nu specifica un termen limita. Mentionez ca eu am nascut in dec 2008 si pana in prezent nu am reusit sa obtin acesti bani, fiind mereu amanata.
2. Daca ajung in instanta pot cere si despagubiri morale + cheltuieli de judecata?
3. Eu momentan locuiesc in alta localitate decat sediul firmei si va trebui sa deschid proces la o instanta de judecata unde isi are firma sediul, asa am inteles. Exista vreun motiv pe care pot sa-l invoc pentru a deschide proces in localiatea unde domiciliez eu?
1. Daca nu au acum bani sa va dea, de unde sa vi-i dea chiar daca aveti o hotarare judecatoreasca?
2. Consultati un avocat care va sti cel mai bine ce si cum sa cereti de la angajator(inclusiv ajutorul pentru nasterea unui copil).
3. Actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Litigiile de munca sunt scutite de taxe dar veti plati onorariul avocatului, onorariu pe care il puteti recupera de la angajator (vedeti ce zice si avocatul).
4. Daca unitatea intra in lichidare judiciara sau falimenteaza in perioada cat sunteti in CCC, veti primi in continuare indemnizatia cuvenita iar CIM ramane suspendat pana la terminarea CCC. Dupa aceea luati legatura cu lichidatorul judiciarcare a preluat firma, in urma unei hotarari judecatoresti, si acesta va va intocmi decizia de incetare a CIM.
Chiar daca firma este in faliment nu va este afectata plata indemnizatiei ptr.concediul de crestere a copilului.
Carnetul de munca cu inscrierile la zi / inclusiv incetarea este alta problema - va adresati instantei de judecata pentru inscrierea la zi in carnetul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate lua somaj dupa cic? florin96 florin96 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Dupa Concediu de ingrijire copil se poate intra in somaj in caz ca societatea la care ai lucrat a dat ... (vezi toată discuția)
Firma lichidata- carte de munca neinchisa capucino capucino Buna. Verisorul a fost in Cig, insa cand s-ar fi reintors la munca a constatat ca firma era lichidata, insa el figura cu cartea de mnca neinchisa. La itm m-au ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului annabela annabela Un barbat dintr-o comunitate de romi a dorit sa intre in concediu de crestere a copilului in locul sotiei care nu are vechimea ceruta de OUG 148/2005. ... (vezi toată discuția)